Механізм розподілу аграрних дотацій-2017 не прописаний

17 жовтня 2016, 09:11 2094

У проекті бюджету 2017 року за програмами підтримки розвитку підприємств АПК передбачені видатки у обсязі 3,7 млрд грн, у тому числі за рахунок коштів загального фонду — 2,1 млрд грн та за рахунок коштів спеціального фонду — 1,5 млрд грн.

Про це йшла мова в рамках круглого столу в AgroGeneration на тему: «Державна підтримка сільськогосподарських виробників, розподіл дотацій: позиція держави і очікування бізнесу», повідомляє асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ).

Серед таких програм: здешевлення кредитів, підтримка садівництва, тваринництва, підтримка заходів в АПК й сільгосптоваровиробників та надання кредитів фермерським господарствам. Крім того, Україна отримала €400 млн кредитних коштів від Європейського інвестиційного банку, розпорядником яких є МФУ.

Джерело фото: УКАБ
Джерело фото: УКАБ

Як розповів директор департаменту фінансово-кредитної політики Міністерства аграрної політики та продовольства Баграт Ахіджанов, Мінагропрод, як оператор, працює над розробкою механізму залучення цих коштів для АПК у вигляді прямої підтримки, кредитування чи кредитних гарантій. Крім того, для аграріїв залишається доступною перша черга відшкодування ПДВ.

«Коли ми прораховували бюджет, то сфокусувалися на трьох основних питаннях. По-перше, фінансова підтримка сільгоспвиробників націлена на дотації на 1 га площі. Продукт, який виробляється, має залишатися всередині країни для переробки, і третє — вироблений продукт має бути націленим на внутрішнє споживання. Це має зменшити собівартість, а в майбутньому — знизити ціну на кінцеву продукцію», — повідомив Баграт Ахіджанов.

У міністерстві визначили культури, які отримають дотації на 1 га, а саме: жито, гречка, а також кормові культури для тваринництва. Жито та гречка на 99% споживається внутрішньо, виробники цих культур мають в обробітку від 50-700 га, тому ця програма спрямована на  підтримку малого та середнього бізнесу. Проте, в учасників круглого столу викликав занепокоєння порядок використання коштів та розподілення дотацій, які наразі не прописані. 

Джерело фото: УКАБ
Джерело фото: УКАБ

«Основні параметри бюджету вже визначені, тому зараз треба зосередитися на дискусії щодо визначення прозорого механізму розподілення дотацій. На рішення Кабінету Міністрів представники агросектору мають впливати через громадські ради, звернення та круглі столи», — прокоментував генеральний директор УКАБ Тарас Висоцький.