Курс гривні будуть розраховувати по-новому

19 жовтня 2016, 13:29 1828

Національний банк удосконалює методологію розрахунку офіційного курсу гривні до долара США, на основі якого обраховується офіційний курс гривні і до інших іноземних валют.

Про це повідомляється на сайті Нацбанку.

Досі офіційний курс розраховувався як середньозважений курс продавців і покупців, що склався за даними Системи підтвердження угод на міжбанківському валютному ринку України. Тобто він відображав курс за угодами між банками, банками та їх клієнтами, банками та НБУ, НБУ та його клієнтами. В подальшому розрахунок включатиме тільки угоди між банками, а також банками та НБУ. 

«Такий крок відповідає практиці розвинутих країн, де референтні курси — аналоги нашого офіційного курсу — розраховуються на підставі міжбанківських котирувань, оскільки вони більш об'єктивно відображають вартість національної валюти по відношенню до іноземних валют», — пояснив директор департаменту відкритих ринків НБУ Сергій Пономаренко.

При цьому відмічається, що зміна методології розрахунку не матиме суттєвого впливу на значення офіційного курсу гривні.

Крім того, НБУ оновить переліки валют для щоденного та щомісячного встановлення офіційного курсу гривні до іноземних валют. Наразі щоденно встановлюється офіційний курс гривні до 25 іноземних валют і чотирьох банківських металів. Один раз на місяць НБУ встановлюється офіційний курс гривні ще до 30 іноземних валют.

В подальшому НБУ буде щоденно встановлювати офіційний курс гривні до валют 34 країн та чотирьох банківських металів. Крім цього, один раз на місяць НБУ встановлюватиме офіційний курс гривні ще до 22 валют.

Зміни набувають чинності з 1 листопада 2016 року.