Козаченко: Аграрії отримають з бюджету в 6,7 разів менше

05 жовтня 2016, 14:27 1935

Державна підтримка для аграріїв, закладена у проекті бюджету на 2017 рік, є мізерною і ставить дрібних та середніх фермерів на межу виживання. Щоб боротися за свої права, і не допустити занепаду галузі, сільгоспвиробникам варто об’єднуватися. 

Таку думку висловив народний депутат України, президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко, повідомляє прес-служба УАК.

«Уся міністерська підтримка, яка запланована для аграріїв на 2017 рік, приблизно у 6,7 разів менша, ніж в поточному році, — відмічає Леонід Козаченко. — Зараз спецрежим ПДВ дає аграріям близько 12 млрд грн. Якщо його не буде, залишаться 2,178 млрд грн — це той аграрний фонд, який має бути розподілений практично між усіма сільгоспвиробниками. Звичайно, працювати в таких умовах дуже складно. Перш за все постраждають дрібні та середні підприємства. Дуже серйозний удар буде нанесений по тваринництву».

За його словами, існує варіант, який дозволить залишити державну підтримку для аграріїв на діючому рівні — приватизація неефективних держпідприємств, котрі «висять» на балансі Міністерства аграрної політики і продовольства. Вона принесе аграріям близько 65 млрд грн.

«N. B.!» Аграрії вийшли під стіни парламенту (ФОТО)

Є ще один «підводний камінь» — розподіл коштів державної підтримки між підприємствами. Аби він був швидким і прозорим, варто віддати цю функцію банкам і профільним спілкам, вважає депутат.

Він пропонує робити це так, як в Євросоюзі. «Перше — довіримо розподіл коштів профільним асоціаціям. І друге — проведемо тендер серед банків, і нехай їх фахівці,  без участі чиновників, беруть на себе відповідальність сплачувати частково компенсацію вартості кредитів фермерам. При цьому банк, а не фермерське господарство, може підлягати перевірці з боку Держави на правильність розподілу державних коштів для виплати даних компенсацій. Місцеві банки у тисячі разів краще, ніж чиновники, знають, чим дихає кожне підприємство та  чи воно дійсно сільськогосподарське і використовує кошти для власних потреб. Так ми створимо зрозумілий, прозорий і чесний механізм для розподілу коштів. І головне — дрібний фермер зможе ним легко користуватися», — пояснив свою позицію Леонід Козаченко.