Козаченко: Аграрії готові іти на компроміс по податкам

15 вересня 2016, 13:19 1949

Скасування спецрежиму ПДВ для аграріїв неминуче призведе до збитків, і поставить їх на межу виживання.

Таку думку під час круглого столу висловив народний депутат, президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко, повыдмляє Українська аграрна конфедерація.

«Наші агровиробники сьогодні отримують у 30 разів менше допомоги, ніж наші сусіди у ЄС в перерахунку на 1 га. Від початку року ми втратили 5% поголів’я ВРХ, та майже 15% поголів’я птиці. В цілому, можна констатувати, що поголів’я тварин стрімко скорочується. Далі така тенденція лише поглиблюватиметься, і повернутись принаймні на цей рівень буде дуже важко... Аби відновити одну товарну тваринницьку ферму потрібно мінімум 5 років», — сказав він.

Проте, як зазначає політик, плідна робота урядової групи на чолі з першим віце-прем'єр-міністром — міністром економічного розвитку і торгівлі Степаном Кубівом та представниками професійних об’єднань щодо напрацюванням можливих варіантів оподаткування дала свої результати і може стати «рятівним колом» для аграріїв.

«N. B.!» Южаніна: Спецрежиму ПДВ не буде, і мітинги тут не допоможуть

«Режим оподаткування галузі має не ставити її на межу виживання, а бути розумним. Хочу зазначити, що спецрежим ПДВ давав не менше як 22 млрд грн, а повернення ПДВ при експорті давало більше 30 млрд грн аграрному сектору. Тим не менше, сьогодні аграрії готові іти на компроміс із владою, враховуючи складне економічне становище у державі. Зокрема, низкою фахівців та депутатів було запропоновано альтернативні варіанти змін до Податкового кодексу — зберегти спецрежим ПДВ принаймні для тваринництва, багаторічних насаджень і виробництва цукру. Також було схвалено пропозицію прем’єр-міністра Володимира Гройсмана про додаткове виділення 5,5 млрд грн для прямих дотацій окремих програм. Як на мене, це найбільш вірогідний сценарій для агросектору», — сказав Леонід Козаченко.


Для довідки: Нагадаємо, дія спецрежиму ПДВ закінчується в 2016 р.