Бакуменко окреслив зміни в аграрній частині бюджету на 2018 рік

06 грудня 2017, 16:05 5221

Проект державного бюджету на 2018 р. вже пройшов перше читання та готується до другого, яке відбудеться 7 грудня 2017 р. Передбачені в проекті статті витрат цього року дещо відрізняються від минулорічних.

Про це під час IX Міжнародної конференції «Ведення агробізнесу в Україні» розповів заступник голови комітету ВРУ народний депутат Олександр Бакуменко.

Він зазначив, що порівняно з минулим роком аграрний бюджет збільшений на 1,9 млрд грн, до загальної суми 15,3 млрд грн.

Бакуменко нагадав, що первинний варіант проекту бюджету передбачав виділення коштів на фінансову підтримку агросектору в 2018 році у розмірі 6,3 млрд грн, з яких: 2,3 млрд грн — на програми тваринництва; 2 млрд грн — на бюджетні дотації; 1 млрд грн — на підтримку фермерства; майже 1 млрд грн — на здешевлення вітчизняної сільгосптехніки.

«Натомість видатки на деякі інші програми підтримки не передбачені або скорочені. У 2017 р.  на аграрні дотації, або, як їх ще називають, квазіакумуляції ПДВ, було виділено 4 млрд грн, але в проекті бюджету-2018, за який голосували в першому читанні, сума, виділена на дотації, скорочувалася вдвічі, з 4 до 2  млрд грн. В коригованому проекті бюджету до другого читання видатків для бюджетної дотації аграріям взагалі не передбачено», — сказав Бакуменко.

Аграрний комітет та громадські асоціації ще до голосування за перший проект бюджету зверталися до уряду щодо необхідності не лише збереження сум бюджетної дотації на рівні 4 млрд грн як необхідному мінімумі, але і щодо збільшення до 6 мільярдів.

Крім того, на думку Бакуменка, необхідною є зміна Порядку про розподіл бюджетної дотації, що прийнята Кабінетом міністрів України. Через упущення діючого порядку господарства, що утримують молочне стадо та є виробниками зернових, не змогли отримати дотації в першому півріччі 2017 р., оскільки податковий кредит цих підприємств формувався від операцій по зерну. Розглянувши і обговоривши проект Бюджету поданий КМУ, комітетом було надано рекомендації щодо перерозподілу коштів між програмами та залучення додаткових 2 млрд грн з інших джерел.

За словами депутата, агросектор очікував від уряду збільшення загальної суми  фінансування  з  6,3 млрд грн до 8,3 млрд грн на бюджетну програму «Фінансова підтримка сільгосптоваровиробників» передбачивши видатки у сумі 4,9 млрд грн шляхом збільшення  видатків на додаткові 2 млрд грн за рахунок: надходжень від приватизації держмайна; легалізації ринку спиртової промисловості (посилення сплати акцизного збору); детінізації використання земель сг призначення (надходжень від сплати власниками паїв ПДФО від орендної плати); ЄСВ та сплати сільгосптоваровиробниками єдиного податку 4-ї групи.

«Проте, Міністерство фінансів України змінило аграрну частину бюджету, перерозподіливши видатки на підтримку аграріїв. У наданому до другого читання Верховній Раді проекті, із передбачених у першочерговій редакції 2,945 млрд грн на фінансову підтримку сільгосптоваровиробників, залишено тільки  945 млн грн», — сказав Бакуменко.

Відповідно до внесених змін до додатку №3 (розподіл видатків), КМУ запропоновано  здійснити розподіл коштів обсягом 2 млрд грн за такими напрямками: 1,7 млрд грн  додатково спрямовано за програмою «Державна підтримка галузі тваринництва» з 2,3 млрд грн до загальної суми 4 млрд грн, зазначив депутат; 300 млн грн спрямовано на відновлену програму розвитку хмелярства, закладки молодих садів, виноградників та ягідників і нагляд за ними (в проекті до першого читання така програма була відсутня).

«Так, за рахунок зменшення на 2 млрд грн видатків загального фонду державного бюджету на підтримку сг товаровиробників — збільшені витрати на підтримку тваринництва і садівництва», — пояснив Бакуменко.

Він також підкреслив, що нововведенням цього року стала окрема програма державної підтримки фермерських господарств. Народними депутатами-членами аграрного комітету повністю підтримано програму надання допомоги малих фермерів, видатки на яку складатимуть 1 млрд грн.

«Вважаю, що держава повинна дбати про цю категорію виробників, а особливо стимулювати створення сімейних ферм і кооперативів, які можуть створити конкуренцію по вирощуванню ягід, виноградників, овочів та виробництву молочної продукції. При цьому, для уникнення зловживань, державна фінансова підтримка на одне фермерське господарство не повинна перевищувати 300 млн грн.», — зауважив Бакуменко.

Окрім цього, планується збільшити до 945 млн грн видатки на програму 20% компенсації вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва. Розпочавши роботу на початку цього року на програму було виділено 550 млн. гривень.

«Держава спонукає аграріїв купувати техніку вітчизняного виробництва і таким чином вирішується проблема підтримки вітчизняного машинобудування шляхом збільшення попиту на продукцію українського виробництва. Незважаючи на затримку запуску програми, за липень-листопад нею скористалися 717 господарств придбавши 1110 одиниць техніки та обладнання вітчизняного виробництва, а загальна сума компенсації становить більше 80 млн грн», — сказав парламентар.

В проекті державного бюджету на 2018 р., на цю програму планується виділити ще 945 млн грн. Проте, для збільшення доступу до цієї програми виробників вітчизняної техніки та обладнання для агропромислового комплексу, аграрним комітетом надано рекомендації для Кабміну внести зміни до Порядку використання коштів за даною програмою, знизивши ступень локалізації виробництва.

В бюджеті передбачені також інші програми підтримки. Всупереч рішенню комітету значно зменшилася сума фінансової підтримки заходів в АПК шляхом здешевлення кредитів з 300 до 66 млн грн.

«Комітет проти такого розподілу, та рекомендував Уряду збільшити суму видатків на цю важливу програму до 500 млн грн і спрямувати їх на здешевлення кредитів взятих на будівництво овоче- та фруктосховищ, теплиць, переробних цехів, комбікормових заводів  та здешевлення відсотків за лізинговими платежами» — каже Бакуменко.

Натомість урядом враховано пропозиції комітету щодо відновлення фінансування державної підтримки закладення молодих садів, виноградників та ягідників і нагляд за ними, та збільшено фінансування за цим напрямком до 300 млн грн.

Разом з тим, КМУ збільшено обсяг коштів за бюджетною програмою «Організація та регулювання діяльності Держпродспоживслужби» на 1,9 млрд грн до загальної суми 2,5 млрд грн (у проекті до першого читання було закладено 594 млн грн).


Роман Граб, спеціально для AgroPortal.ua