Як в Голландії отримують кредит на молочні ферми?

20 червня 2018, 09:27 4312

Основою успішного фінансування молочного господарства в Нідерландах є повноправне партнерство банку, який надає кредит і фермера.

Про це під час круглого столу «Потенціал для фінансування молочних господарств і страхові рішення для майбутнього розвитку бізнесу» Проекту IFC «Розвиток фінансування аграрного сектору в Європі і Центральній Азії» розповів головний спеціаліст фінансування аграрного сектора Rabobank Рене Вербеке.

«Не дивлячись на те, що Нідерланди — експортер аграрної продукції №2 в світі, наші фермери також стикаються з викликами. Наприклад підвищення цін через високу вартість земель, екологічні норми на підприємстві і високі вимоги клієнтів », — говорить Рене Вербек.

За його словами, для того, щоб фермери могли отримати кредит в банку, вони повинні показати чітку стратегію розвитку бізнесу, бути впевненими в якості виробництва і вміти управляти фінансовими процесами.

Рене Вербек позначив, що ключовим моментом в успіху роботи з фермерами є взаєморозуміння і підтримка.

«Прийняття рішень щодо надання кредиту відбувається в 3 етапи: Бізнес аналіз — коли проводиться моніторинг стану підприємства, Фінансовий аналіз — це всі комерційні аспекти і враховувати Положення самого банку і його фінансові можливості», — зазначає Рене.

Експерт зазначив, що Rabobank займає 85% ринку в Нідерландах і є практично єдиним банком, які кредитують аграріїв.


Наталiя Ключнiкова, AgroPortal.ua