IFC та Мінагрополітики разом залучатимуть приватні інвестиції в зрошення

08 вересня 2021, 10:50 2543

Міжнародна фінансова корпорація (IFC) та Міністерство аграрної політики та продовольства України підписали Меморандум про взаєморозуміння з метою збільшити участь приватного сектору у формуванні інклюзивної та кліматично-оптимізованої сільськогосподарської галузі.

Як говориться у повідомленні міністерства, інвестиції та експертиза приватного сектору сприятимуть модернізації та розвитку сектору зрошення та дренажу для кращого розкриття потенціалу аграрної галузі України на глобальному ринку та прискорення економічного зростання.

«Наразі зрошувальна інфраструктура країни функціонує лише на чверть своєї потенційної потужності через тривалу відсутність інвестицій та застарілу систему водопостачання… За даними Світового банку, зрошення 1 млн га земель на півдні України, найбільш спекотному та посушливому регіоні країни, потребує інвестицій на суму $2 млрд. Оскільки можливості державного бюджету є обмеженими, участь приватного сектору у даному питання є критично важливою», — зазначають в міністерстві.

У рамках Меморандуму IFC працюватиме з урядом України над реформуванням цього сектору, в тому числі над визначенням відповідного інституційного підходу до покращення систем зрошення та дренажу. IFC також підтримає уряд у розробці моделі Державно-приватного партнерства (ДПП), яке б могло ефективно задовольнити масштабні фінансові потреби сектору та залучити приватні інвестиції у виробництво зрошувальної техніки. Ці зусилля будуть узгоджені із Стратегією зрошення та дренажу в Україні на період до 2030 року.

Крім того, IFC допоможе урядові розробити план організації та функціонування національного оператора магістральних зрошувальних каналів, який відповідатиме за технічне обслуговування об'єктів зрошувальної системи.


Для довідки: у 2020 році IFC, у партнерстві з Австрійським федеральним міністерством фінансів та Угорським експортно-імпортним банком, розпочали проєкт з розвитку сектору зрошення в Україні. Метою цього проєкту є сприяння законодавчій та економічній реформам, а також створення життєздатної бізнес-моделі, котра сформує умови для мобілізації приватних інвестицій — критично важливих для усунення фінансово дефіциту і відновлення та належного утримання національної системи водопостачання.