Фінансування інтервенційного фонду зросло у 10 тисяч разів

22 серпня 2017, 08:00 3879

Фінансування Аграрного фонду цього року в порівнянні з 2016 р. за двома статтями зросло удвічі, а за третьою — у 10 тисяч разів.

Такі цифри наводяться Міністерством аграрної політики та продовольства, говориться у повідомленні Асоціації тваринників України.

Як зазначається, мова йде про комплекс заходів із зберігання, перевезення, переробки та експорту об'єктів державного цінового регулювання. Якщо у 2016 р. на це було виділено 25,3 млн грн, то у 2017 р. на аналогічні потреби виділено 51,4 млн грн. Зростання на 102,4%.

Так само удвічі зросли видатки на діяльність підприємств агропромислового комплексу та Аграрного фонду. Якщо у 2016 році на ці потреби було виділено 48,6 млн грн, то у 2017 — 108 млн грн. Зростання на 121,8%.

Окрім цього, спостерігається прорив у формуванні державного інтервенційного фонду, а також закупівлі матеріально-технічних ресурсів для потреб сільськогосподарських товаровиробників. Так, якщо у 2016 р. на ці потреби були витрачені 72 тис грн (або 0,004% від загального розміру спеціального фонду), то цього року, за даними асоціації, на аналогічні потреби виділено 773 млн грн (або 7,5% від загального розміру). Тобто, цьогоріч зростання на 10631,7%.

«Різке зростання фінансування Аграрного фонду несе в собі низку можливостей. По-перше, це дає можливість збільшувати державні продовольчі резерви та згладжувати сезонні коливання цін на сільськогосподарську продукцію. Це також може позитивно впливати на експорт аграрної продукції, дозволить підвищити його ефективність», — прокоментувала дані голова Асоціації тваринників Ірина Паламар

Разом з тим, на її думку, ефективність використання цих коштів Аграрним фондом потребує прискіпливого державного та громадського контролю.

«Найближчим часом ми звернемося до Мінагрополітики з проханням проінформувати громадськість про хід виконання програм Аграрним фондом і прозорість використання коштів», — підсумувала Паламар.