Фермери активізувалися по програмах держпідтримки до кінця року

26 листопада 2018, 10:51 1899

Відсоток реалізації програми держпідтримки фермерських господарств невисокий через велику кількість потенційних одержувачів та їх менталітет.

Таку думку висловив заступник міністра аграрної політики та продовольства України Віктор Шеремета у блозі на ЕП.

«Основний докір на адресу державних програм з підтримки фермерства — відсутність автоматичності. Система працює за "заявницьким" принципом, а фермери воліли б просто одержувати гроші на рахунок. Таке бажання зрозуміле, але з огляду на те, що потреби у різних господарств різні і їх не можна усереднити, така автоматичність неможлива за визначенням», - пояснив він.

Шеремета зазначив, що фермери з недовірою ставляться до до всього, що походить від влади, очікуючи "хай сусід спробує, а потім я", боязнь перевірок.

«Ближче до кінця року ці перестороги вдалося якщо не повністю зняти, то суттєво послабити, й активність щодо фермерських програмам підтримки значно підвищилася.

Якщо у травні була всього 31 заявка, то в серпні ми отримали 471, у вересні — 569. Восени кількість заявок продовжує активно зростати», - додав він.

Шеремета також зазначив, що нещодавно введено два нові напрямки прямої підтримки, які максимально відповідають бажанню автоматичного отримання дотацій. Йдеться про бюджетну субсидію для новостворених фермерських господарств в розмірі 3 тис грн на га, максимальний ліміт — 60 тис грн на одного одержувача, а також про 5,5 прожиткового мінімуму на кожного члена фермерського господарства або 30 тис грн на одне фермерське господарство.