Експерт: Фінансова система України відкинута на 10 років назад 

19 лютого 2018, 16:38 5836

В Україні спостерігається дисбаланс за всіма фінансовими показниками.

Про це в заявив завідувач кафедри банківської справи Київського національного економічного університету, голова ради Асоціації українських банків Станіслав Аржевітін.

«Фактично, через недовіру до влади та її монетарної політики «довгих» або кредитних грошей у банківської системи немає. Де є «довгі» гроші? За рік ми збільшили зовнішній борг майже на 600 млрд грн. З них банківська система отримала 250 млрд, половину з них —  у вигляді капіталізації через випуск ОВДП. Це ті «довгі» гроші, на які можуть розраховувати і держава, і суб'єкти господарювання», — пояснив експерт.

За його даними, рефінансування з боку НБУ фактично призупинено на рівні 1%. Приріст рефінансування — на рівні  9-10 млрд.

«У НБУ є 120 млрд грн. Це дає змогу Нацбанку заявляти про надліквідність системи.  Але ці гроші НБУ купляє за 16% обліковою ставкою. Ця штучно створена надліквідність відірвала банківську систему від реального сектору економіки», — констатував Аржевітін.

Він зазначив, що в результаті банківська система стала головним кредитором держави. НБУ вилучає кошти для боротьби з інфляцією, а Кабмін закриває прогалини у роботі глобальним ресурсом банківської системи.

«Таким чином, відбувається ресурсне вичерпання:  фінансова система відкинута майже на 10 років назад. Кредитного ресурсу у нас фактично не має. Як його поповнити? Щоб піднятись з 8% до 80%, скільки в державі потрібно ініціювати структурних змін? Продажі за кордон металу та сталі впали. Лише с/г демонструє позитивну динаміку.  Тільки АПК може наповнювати золотовалютні резерви України. І цю галузь потрібно всебічно підтримувати», — сказав він.