Для аграріїв запустили інноваційний страховий продукт

06 вересня 2016, 11:00 3076

IFC, «Сингента», «Креді Агріколь Банк» та страхова компанія «АХА Страхування» оголосили про запуск інноваційного страхового продукту для пшениці «Ваш урожай — наша турбота», що дозволить розширити доступ до фінансування для аграріїв та буде сприяти використанню агрострахування в Україні.

Про це з посиланням на прес-службу IFC повідомляє кореспондент AgroPortal.ua, який знаходиться на презентації продукту.

Як відмічають учасники заходу, пшениця — одна з основних зернових культур в Україні. За умовами продукту, агровиробники зможуть застрахувати посіви озимої пшениці на період перезимівлі та весняно-літній період, а основне його завдання — допомога у збереженні та захисті посівів урожаю пшениці від ризиків, що виникають в процесі вирощування. Протягом перших трьох років роботи користувачі отримають спеціальні пільгові умови, консультативну підтримку та можливість взяти участь в тренінгах зі страхування та застосування новітніх технологій.

«Наша команда використала провідний міжнародний досвід у розробці цього інноваційного продукту, який допоможе малим та середнім сільгоспвиробникам надійно захистити свій врожай, а отже  сприятиме розвитку та зростанню їх бізнесу. Ми також сподіваємось, що така нова пропозиція буде сприяти більш активному використанню агрострахування в Україні», — зазначила керівник проекту IFC «розвиток фінансування аграрного сектору в Європі та Центральній Азії» Лія Сорока.

На першому етапі програма «Ваш врожай — наша турбота» буде доступна аграріям Полтавської, Черкаської та Вінницької областей.

Основою для створення цього інноваційного продукту стало розуміння партнерами програми необхідності забезпечити нові умови агрострахування. «Думати як сільгоспвиробник, — на цьому принципі заснована стратегія компанії «Сингента». Ми ставимо себе на місце аграрія, безперервно аналізуємо його потреби і працюємо над розробкою найефективніших рішень для забезпечення сталого розвитку агробізнесу. Нова програма надасть українскьким виробникам впевненості в інвестиціях. Зберегти свій врожай буває непросто, але ця програма розвіює міфи та страхи щодо складності роботи з продуктами агрострахування», — зазначає керівник з розвитку бізнесу «Сингенти» в Україні Хелен Феірлемб.

Як звернули увагу спеціалісти, відсутність прозорих і простих правил у використанні продуктів страхування, і зрештою — недовіра аграріїв до страховиків та фінансових партнерів слугують причиною низької популярності агрострахування в Україні. Сьогодні рівень страхування посівів та майбутнього врожаю в Україні складає менше 5%, тоді як в США цей показник перевищує 80%. Партнерство довкола створення нової програми агрострахування має на меті зміну підходів та філософії діяльності агрокомпанії стосовно планування захисту врожаю.

«Ми вважаємо вкрай важливим робити свій внесок у розвиток агробізнесу в Україні. Окрім фінансового партнерства для агрокомпаній ми прагнемо бути банком-орієнтиром, привносити чи підтримувати інновації, допомагати агросектору розвиватися та завойовувати нові ринки. Тому ми зацікавлені у створенні насправді ефективного комплексного страхового продукту для аграріїв, який мінімізує ризики як для клієнта, так і для банку. Адже ця, вже традиційна в інших країнах практика агрострахування, сприятиме збільшенню об’ємів фінансування, що, в свою чергу, допоможе значно розширити бізнес-можливості для українських сільгоспвиробників» — коментує член правління «Креді Агріколь Банку» Лариса Бондарєва.

Також на презентації йшла мова про сильні сторони нового продукту — це прості умови договору, справедливість і прозорість взаємовідносин між учасниками страхового процесу. За умовами програми компанія «Сингента» надаватиме агровиробникам товарний кредит, а «Креді Агріколь Банк» — грошовий кредит, а разом партнери покриватимуть до 50% витрат на оплату страхової премії замість агровиробника. Продукт перестраховано надійним міжнародним перестраховиком, що в свою чергу гарантує своєчасне здійснення страхових виплат.

На думку клієнтів компанії «Сингента», такі програми рік за роком доводять свою надійність та ефективність. «Ми вже маємо успішний досвід роботи з програмами агрострахування і вважаємо, що у майбутньому цей напрям буде стрімко розвиватися, як це відбувається в інших країнах світу. Можливість захистити свій врожай стає доступнішою завдяки спрощеній системі оформлення та наданню навчальних консультацій», — підтримує фінансовий директор компанії «АгроКо» Олександр Хіжняк.

Віце-президент компанії «АХА Страхування», яка входить в ТОП-5 агростраховиків, Максим Межебицький вважає першочерговою зцікавленість в страхуванні всіх без винятку учасників агросектору — фінансових інститутів, фермерів, компаній-постачальників технологій вирощування сільськогосподарських культур. За його словами, компанія продовжить докладати зусилля та ресурси для зміни стереотипів, які склалися на ринку, та популяризації агрострахування в Україні.


Для довідки: Проект IFC «Розвиток фінансування аграрного сектору в Європі та Центральній Азії» — розробник програми «Ваш урожай — наша турбота». Основна мета проекту — розширити доступ до фінансових ресурсів для малих та середніх сільгосптоваровиробників. Проект співпрацює з банками, постачальниками ресурсів, трейдерами, страховими та лізинговими компаніями над збільшенням фінансування аграріїв шляхом забезпечення доступу до фінансових та товарних кредитів, лізингу, агрострахування.


Алла Стрижеус, AgroPortal.ua