Через аграрні розписки виробники залучили 3,2 млрд грн

10 жовтня 2018, 16:29 2034

Сільгоспвиробниками за 9 місяців 2018 року оформлено 514 аграрних розписок на загальну суму 3,2 млрд грн.

Про це йдеться у повідомленні Міністерства аграрної політики та продовольства України.

Крім того, станом на 9 жовтня за весь період впровадження аграрних розписок аграріям видано 696 розписок на суму 4,4 млрд грн, з яких товарних — 290 на суму 2,5 млрд грн, фінансових — 406 на суму 1,9 млрд грн.

«74% від  загальної кількості аграрних розписок оформлено саме цього року. Це говорить про те, що цей фінансовий інструмент є ефективним та стає все більш популярним серед агровиробників. Аграрні розписки є зручними завдяки своїй простоті та швидкості оформлення, а також задоволенні потреб саме малого та середнього бізнесу», — зазначила заступник міністра аграрної політики та продовольства України Олена Ковальова.

Вона додала, що аграрні розписки охопили широкий спектр напрямів сільського господарства. Цим фінансовим інструментом користуються виробники зернових та олійних культур, а також ті, хто зайнятий в овочівництві, садівництві та тваринництві.

Аграрні розписки видано під заставу майбутнього врожаю: кукурудзи, пшениці, гороху, рису, молока, яблук, кавуна тощо. Крім того, за кількістю всього укладених розписок — 60% фінансові, що передбачає відносини у грошовій формі. З усієї кількості оформлених аграрних розписок на сьогодні виконані та закриті зобов'язання за 176 аграрними розписками на загальну суму 1,4 млрд грн.


Для довідки: розподіл аграрних розписок за розміром с/г підприємств за весь період: 10% —  господарства більше 5 тис. га землі; 54% — господарства 1-5 тис. га; 36% — господарства до 1 тис. га.