Аграрний бюджет-2017: депутати просять ще 3 млрд грн

03 жовтня 2016, 18:08 2278

Народні депутати – члени аграрного комітету ВРУ офіційно звернулися до голови парламентського бюджетного комітету Андрія Павелка з проханням збільшити у держбюджеті на наступний рік видатки на підтримку аграрної галузі.

Про це на своїй офіційні сторінці у Facebook повідомив народний депутат України Олег Кулініч.

На його думку, «за деякими напрямками підтримка аграрної галузі відверто слабка. В умовах, коли саме аграрії є локомотивом української економіки, думаю, це неправильно. Вважаю, що якщо аграрії працюють на український бюджет, то і бюджет має хоч трохи попрацювати на аграріїв».

Депутати-аграрії говорять, що виділення 4,5 млрд грн на програми підтримки АПК на 2017 рік — це замала сума, і пропонують збільшити її майже на 3,3 млрд грн. Зокрема, додатково 1,2 млрд грн народні депутати пропонують виділити на здешевлення кредитів для малих та середніх підприємств АПК, адже на зазначені цілі в проекті держбюджету закладено лише 300 млн грн. Ще 500 млн грн — передбачити на бюджетну програму «Фінансова підтримка заходів в агропромисловому комплексі на умовах фінансового лізингу». Держпідтримку галузі тваринництва — збільшити додатково на 363,3 млн грн — до 573,3 млн грн. Видатки держбюджету за програмою «Ведення лісового і мисливського господарства, охорона і захист лісів в лісовому фонді» — на 621,95 млн грн — до 700 млн грн.

Також члени аграрного комітету ВРУ вважають за потрібне збільшити на 100,0 млн грн державну підтримку на розвиток молодих садів, виноградників та ягідників; передбачити 150 млн грн на підтримку новостворених сімейних фермерських господарств і 100 млн грн на держпідтримку сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів.


Олена Дереженко, AgroPortal.ua