Аграрні розписки за п’ятирічку залучили майже 20 млрд грн

07 лютого 2020, 09:55 2133

Аграрні розписки, які успішно діють в Україні з 2015 р., допомогли за цей час залучити в аграрний сектор 19,5 млрд грн. Зокрема, у 2019 році видано аграрних розписок на загальну суму 11,8 млрд грн.

Про це йдеться у повідомленні Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства.

За словам заступника міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тараса Висоцького, одним факторів позитивної динаміки є доступний онлайн Реєстр аграрних розписок, який забезпечує прозорість функціонування механізму.

«Також ми плануємо оновити Закон України «Про аграрні розписки», тим само зробивши аграрні розписки ще доступнішими — дешевшими та швидшими в оформленні. Міністерство завжди готове підтримати подібні ініціативи, які дають нові можливості для сільгоспвиробників», — зазначив він.

Як відомо, аграрні розписки дозволяють фермерам залучати кредитні ресурси під заставу майбутнього врожаю. Зокрема, на сьогодні вже видано аграрних розписок під 37 видів с/г продукції, в тому числі нішевої та органічної продукції.

За словами заступника міністра, рівень невиконання аграрних розписок залишається низьким — близько 1,6%. Це дозволяє створювати привабливий інвестиційний клімат та залучати міжнародних інвесторів. Наразі, вже видано 12 міжнародних аграрних розписок на загальну суму 11 млн грн.