Аграрні дотації «зависли» — не вистачає двох документів

15 березня 2017, 10:20 2730

Аграрії у першому півріччі 2017 р. можуть не отримати належні їм дотації.

Таке припущення в своєму блозі на «Економічній правді» висловила народний депутат із фракції «Самопоміч» Тетяна Острикова.

Вона нагадала, що у держбюджеті на 2017 р. на підтримку аграріїв закладено 4 млрд грн. Однак для реалізації закону повинен бути розроблений порядок розподілу дотації у вигляді постанови Кабміну. Вона була схвалена урядом лише в лютому 2017 р. (набула чинності 22 лютого 2017 р.) і містить те, чого в законі не передбачено.

«Зокрема, у вказаній постанові дотацію пропонується надавати пропорційно до загального сплаченого аграрним підприємством ПДВ, а не пропорційно до ПДВ, сплаченого за пільговими видами діяльності… Таке довільне тлумачення урядом норм закону призводить до того, що сільгоспвиробники, які здійснюють дотаційні види діяльності спільно з виробництвом рослинницької продукції, а таких більшість, будуть позбавлені можливості отримати дотацію взимку і навесні 2017 р.», — уточнила Тетяна Острикова.

Зокрема, аграрний виробник буде позбавлений права на отримання бюджетної дотації, оскільки об'єм зобов'язань від тваринництва буде меншим за сукупний податковий кредит, отриманий під час виробництва всіх видів продукції. ДФС з казначейством за результатами першого півріччя 2017 року матимуть право сказати аграріям: «У вас база нульова, тому ми вам нічого не винні», говорить нардеп.

«N. B.!» Аграрії розкритикували порядок отримання дотацій і вимагають змін

Разом з тим, звертає увагу Тетяна Острикова, дотацію неможливо поки що отримати навіть технічно. Декларація з ПДВ за лютий подається до 20 березня, а Мінфін та ДФС досі не ухвалили два підзаконних документи:

  1. Порядок ведення та форма реєстру отримувачів бюджетної дотації сільськогосподарського виробника (на стадії проекту).
  2. Порядок обміну інформацією між ДФС та казначейством.

«Щоб аграрії могли отримати ПДВ у формі дотацій хоча би за лютий, Мінфін, ДФС та всі причетні урядові структури повинні терміново схвалити ці два документи, а також ініціювати внесення змін в порядок розподілу дотації, щоб не економити на виробниках у штучний спосіб з викривленням волі законодавця», — підсумувала нардеп.