Аграрії просять втрутитися Гройсмана: проблему з ПДВ так і не вирішено

30 січня 2017, 10:31 2152

Українські аграрні об’єднання звернулися до прем’єр-міністра Володимира Гроймана з проханням остаточно врегулювати проблему, яка склалася через блокування додаткових електронних ПДВ-рахунків аграріїв.

Про це повідомляє прес-служба Української аграрної конфедерації.

Як відзначають в УАК, рахунки були розблоковані на один день — 13 січня. Але ще до цього велика кількість сільгоспвиробників за різних обставин були вимушені внести відповідні кошти безпосередньо на свій звичайний рахунок платника податку в СЕА ПДВ.

Це «призвело до нерозподілення відповідної суми між бюджетом та платником і як наслідок — до неперерахування належної платникові суми на його спеціальний рахунок у банку», йдеться у зверненні.

Така ж ситуація виникла і у аграріїв, які реєстрували податкові накладні за рахунок показника середньомісячного розміру сум податку, задекларованих за 12 звітних місяців (ΣОвердрафт). Ці платники також не встигли зарахувати кошти на додаткові ПДВ-рахунки.

Громадські об'єднання зазначають, що проблема потребує негайного вирішення.  

«Звертаємось до Вас з проханням доручити ДФС України та Казначейству негайно забезпечити розблокування додаткових електронних рахунків в СЕА ПДВ, надавши можливість сільгоспвиробникам поповнювати ці рахунки виключно на суми, задекларовані у податковій звітності, […] та забезпечити їх розподіл у відповідності до законодавства, як в частині сплати ПДВ до бюджету, так і в частині, яка має бути повернена на спеціальні рахунки сільгосппідприємств», — наголошується у зверненні.

Лист-звернення підписали очільники асоціацій: «Українського клубу аграрного бізнесу», «Всеукраїнської Аграрної Ради», Національної асоціації цукровиків України «Укрцукор», «Аграрного союзу України», «Української аграрної конфедерації», «Союзу птахівників України», Асоціації «Свинарі України».