Аграрії залишились без держпідтримки у перші місяці року

22 січня 2018, 09:37 3164

Провідні аграрні асоціації звернулися до прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана з проханням про особисту зустріч для обговорення «аграрної частини» Державного бюджету України на 2018 рік, зокрема, нових програм державної підтримки сільгосптоваровиробників та залучення провідних громадських організацій АПК до участі у розробці відповідних порядків використання коштів бюджетної підтримки.

Відповідне звернення підписали громадська спілка «Всеукраїнський аграрний форум», «Аграрний союз України», «Всеукраїнська Аграрна Рада», Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад, «Українська аграрна конфедерація», асоціація «Український клуб аграрного бізнесу», йдеться у повідомленні УКАБ.

Як зазначається, аграріїв не ознайомили не лише з проектами порядків використання та розподілу коштів державної підтримки, але й навіть з відповідними планами уряду.

«Відсутність проектів порядків використання та розподілу коштів державної підтримки означає, що як і в минулому році, агарний сектор втратить як мінімум два місяці, коли державна підтримка надаватися не буде. А авральне ухвалення відповідних нормативних актів без глибокого та всебічного обговорення з аграріями, загрожує виникненням нових перекосів у розподілі коштів або блокуванням їх фактичного використання, як це фактично сталося з програмою часткової компенсації вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва у 2017 році», — наголошується у листі.

У зверненні також зазначається, що з початку 2017 року провідні аграрні асоціації, а також Громадська рада при Міністерстві аграрної політики та продовольства України неодноразово звертались до уряду щодо необхідності доопрацювання Порядку розподілу бюджетної дотації для розвитку сільськогосподарських товаровиробників та стимулювання виробництва сільськогосподарської продукції, так званої «квазіакумуляції ПДВ». Проте зауваження так і не були враховані, що призвело до перекосів у розподілі дотації в 2017 році.

Профільні асоціації нагадали, що саме виділення коштів на фінансування бюджетної підтримки і відновлення відшкодування ПДВ при експорті зернових і технічних культур були компенсаторами, обіцяними урядом і парламентом українським аграріям на заміну скасованого спеціального режиму ПДВ. Натомість нещодавно прийнятим законом «Про державний бюджету України на 2018 рік» скасовано фінансування бюджетної дотації та запроваджено норми щодо невідшкодування ПДВ при експорті сої з 01.09.2018 року і свиріпи або ріпаку  — з 01.01.2020 року.