Зерновики розраховують на скасування соєвих правок

20 листопада 2019, 09:16 1649

Учасники зернового ринку сподіваються на відновлення відшкодування ПДВ при експорті сої та ріпаку.

Про це йдеться у повідомленні Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА).

Як зазначається, представники комітету олійних та зернових культур ЄБА неодноразово наголошували на важливості невідкладного прийняття законодавчого рішення про відновлення відшкодування ПДВ при експорті сої та ріпаку.

«Наразі існує можливість відновити справедливі умови оподаткування та добросовісної конкуренції на аграрному ринку, оскільки у Верховній Раді України було зареєстровано законопроект №2446, яким пропонується внести зміни до «Податкового кодексу України» щодо деяких питань оподаткування податком на додану вартість операцій з вивезення за межі митної території України олійних культур», — розказали в асоціації.

Як відомо, ситуація з експортом сої та ріпаку, які є одними з найбільш експортно-орієнтованих культур, почала негативно змінюватися в останні роки. Причиною стало те, що у грудні 2017 року Верховна Рада України прийняла так звані «соєво-ріпакові правки», які позбавили виробників та експортерів права отримувати державну фінансову підтримку через механізм відшкодування ПДВ при експорті сої (з 1 вересня 2018 до 31 грудня 2021 р.) та за експорту насіння ріпаку (з 1 січня 2020 р.  до 31 грудня 2021 р.).

«А з 1 вересня 2018 року почали діяти додаткові норми, запроваджені законом 2440-VIII, якими було повернуто право відшкодовувати ПДВ, але лише для підприємств-виробників, які самостійно вирощують вищевказану продукцію на сільськогосподарських землях. Компанії-експортери, які не мають статусу сільгоспвиробника, так і залишилися поза системою відшкодування ПДВ, що фактично виштовхнуло їх із ринку, а сам ринок зробило менш конкурентним», — пояснюють експерти.

Більше того, норми, які є сьогодні, як зазначають в ЄБА, суперечать Директиві Ради ЄС №2006/112/ЄС від 28 листопада 2006 року про спільну систему податку на додану вартість, яка не передбачає обмеження права певних категорій суб»єктів господарювання на відшкодування ПДВ за здійснення експортних операцій.

«Відповідно, представники комітету асоціації наголошують на важливості невідкладного прийняття законодавчого рішення про відновлення відшкодування ПДВ при експорті сої та ріпаку й підтримують законопроект №2446, який би дозволив відновити справедливу конкуренцію на аграрному ринку, на яку так чекає зернова бізнес-спільнота», — підсумували в асоціації.