Земельне питання — першочергове в роботі аграрного комітету ВРУ

09 червня 2017, 13:29 1901

Земельне питання наразі першочергове в роботі Комітету ВРУ з питань аграрної політики та земельних відносин.

Про це говориться в заяві членів комітету, опублікованій народним депутатом, заступником голови комітету Олександром Бакуменко на сторінці в Facebook.

Зокрема, в заяві зазначається, що Закон України «Про внесення зміни до розділу X «Перехідні положення» Земельного кодексу України щодо продовження заборони відчуження сільськогосподарських земель» прийнято у жовтні минулого року — Верховною Радою України VIII скликання. Саме членами аграрного комітету було ініційовано та організовано проведення у ВРУ 21 грудня 2016 р. парламентських слухань на тему: «Регулювання обігу земель сільськогосподарського призначення: пошук української моделі» для всебічного обговорення цього питання.

«Таким чином, з парламентської трибуни мали можливість висловитися не лише представники окремих політичних партій, які представлені у парламенті, а усіх політичних сил, громадських організацій та професійних асоціацій, різних сільгоспвиробників і органів місцевого самоврядування усіх рівнів. Як консолідоване рішення за підсумками виступів комітетом підготовлено проект рекомендацій», — говориться в повідомленні.

Зокрема, проектом рекомендацій парламентських слухань пропонувалось доручити Міністерству аграрної політики та продовольства України розробити разом з Міністерством економічного розвитку і торгівлі України, Міністерством фінансів України, Міністерством юстиції України та Державною службою України з питань геодезії, картографії та кадастру за участі представників асоціацій органів місцевого самоврядування, профільних наукових закладів, аграрних асоціацій та спілок, громадських організацій проект Концепції національної моделі обігу земель сільськогосподарського призначення з урахуванням найкращого світового досвіду, провести його широке громадське обговорення і подати на затвердження до Кабінету міністрів.

«7 червня під стінами ВРУ пройшов мітинг проти скасування мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення так званої делегації аграріїв, організований Аграрною партією України. За словами очільника Аграрної партії, парламентарі відмовилися вийти до людей та ігнорують звернення громадськості. Ми як члени профільного комітету завжди стояли на захисті прав та інтересів селян, фермерів, вітчизняних сільськогосподарських товаровиробників та працюємо на благо нашої держави і її громадян. А підтримувати партійні популістичні проекти ми не збираємося», — заявили в аграрному комітеті.

Також зазначається, що аграрний комітет разом з Урядом, органами виконавчої влади, представниками профільних національних асоціацій, науковцями, фермерами постійно проводить роботу з питання ринку землі. Крім того, під головуванням прем’єр-міністра України проводяться наради щодо розроблення концепції моделі обігу земель сільськогосподарського призначення з метою визначення засад, на яких буде функціонувати ринок землі в Україні. Після широкого громадського обговорення на базі цієї Концепції буде розроблена відповідна законодавча ініціатива.

Загалом за час роботи Верховної Ради України VIII скликання за поданням аграрного комітету прийнято 22 Закони.