Законопроект про консолідацію земель ухвалено в першому читанні

22 травня 2018, 13:31 5695

Законопроект про земельну консолідацію №6049-д (Проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вирішення питання колективної власності на землю, удосконалення правил землекористування у масивах земель сільськогосподарського призначення, запобігання рейдерству та стимулювання зрошення в Україні) прийнято у першому читанні. Документ підтримав 251 народний депутат.

Про це повідомив голова земельного підкомітету аграрного комітету ВРУ Олег Кулініч на своїй сторінці у Facebook.

Він зазначив, що цей законопроект розроблений для того, щоб встановити цивілізовані правила господарювання у сільськогосподарських масивах земель та знизити рівень рейдерства.

«У нас зараз склалась така ситуація, коли практично на кожному полі є два і більше орендарів і постійно збільшується кількість одноосібників, які бажають господарювати самостійно, і кожного року цей відсоток зростає. Тому на полях виникають так звані шахматки, які перешкоджають нормальному господарюванню. Той же односоібник, наприклад, якщо його пай розташовано в центрі поля, не має навіть під»їзної дороги до нього. Ця ситуація спричиняє величні складнощі і конфлікти між орендарями в межах одного поля», — пояснив Кулініч.

Він підкреслив, що на практиці орендарі іноді можуть домовитись усно між собою про обмін, але юридично — це самозахоплення земельної ділянки. Тобто, як мінімум адміністративне правопорушення, а то і злочин.

«Таким чином законопроект пропонує власникам та орендарям справедливі умови господарювання в рамках одного поля. Якщо земельні ділянки одного орендаря розміщені в різних місцях поля, вони зводяться в одне ціле. Чітко прописуються критерії рівноцінності земельних ділянок для того, щоб в процесі консолідації не були порушені чиїсь права. І ще раз повторюю — в межах одного поля», — додав депутат.

Також цим законопроектом вирішується питання колективної власності, уточнив Кулініч. Таких земель в Україні 1,5 млн га. Усі ці землі використовуються в тіні, податки не сплачуються, бюджети втрачають величезні кошти. Тому у документі прописується чіткий механізм переходу цих земель у комунальну власність.

«Ми врахували практично всі зауваження авторів альтернативного законопроекту авторства Вадима Івченка і спільно напрацювали узгоджений текст. Ми провели ряд круглих столів з експертами з Німеччини та Польщі. І врахували досвід цих країн в питанні консолідації. Тому це не українське ноу-хау, а досвід європейських країн. Будемо доопрацьовувати цю ініціативу до другого читання, і готуватися до її прийняття в цілому», — підсумував він.