Ягідне господарство за грантові гроші збудувало міні-електростанцію

19 липня 2020, 08:00 4581

Господарство «Магія Ягід» спеціалізується на вирощуванні суниці садової та ожини. Отриманий грант у рамках програми «Малі екологічні інноваційні гранти» від Українського проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва UHBDP вирішили використати на впровадження міні-електростанції від альтернативних джерел енергії (вітрогенератор та сонячні панелі).

Про ц повідомляє UHBDP.

Об’єднання виробників ягід «Магія Ягід» знаходиться у с. Рибальче Голопристанського району Херсонської області. Забір води для зрошення тут відбувається за допомогою свердловини та насосного обладнання, для роботи якого потрібна електроенергія. Та через постійні тривалі перебої в подачі електроенергії виникла ідея встановити домашню вітроелектростанцію для зрошення ягід у закритому та відкритому ґрунтах.

«Ми давно шукали якісь альтернативні джерела електроенергії, тож вирішили подати заявку на еко-грант. Раніше використовували орендований дизельний генератор, та він дорого обходиться, ще й забруднює навколишнє середовище», — розповідає керівник об’єднання виробників ягід «Магія Ягід»  Ірина Савченко.

Вибір зупинили на вітрогенераторі ВЕГ 800 та чотирьох сонячних панелях. У порівнянні з дизельним генератором, вітряні та сонячні станції, що виробляють електроенергію, є екологічно чистими, мають тривалий термін служби та низькі експлуатаційні витрати.

«Вітроелектростанція та сонячні панелі чудово працюють в тандемі. Коли немає вітру — є сонце, а вночі, коли немає сонця — є вітер. Тепер наші потреби в електропостачанні будуть задоволені без жодних перебоїв. А ще ця система «розумна» та повністю автономна. Тепер є 100% гарантія того, що ми без електропостачання не залишимося. Гроза чи то трохи вітерець подув — одразу світло вимикають. А з вітрогенератором навпаки — чим більше в нас вітру, тим для нас краще», — розповідає Ірина Савченко.

Окрім зниження перебоїв централізованого електропостачання при поливі, економії коштів та зниження навантаження на навколишнє середовище, впровадження домашньої електростанції дозволить виробникам також вдосконалити теплиці та обладнати їх вентиляторами, щоб захистити рослини від високих температур.