Внесок для участі в аукціонах з оренди землі хочуть збільшити в 10 разів

22 вересня 2017, 09:08 2739

Комітет Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин рекомендує парламенту підвищити в 10 разів розмір гарантійного внеску, який стягується з учасників аукціонів із придбання права на оренду землі.

Про це повідомив голова парламентського підкомітету з питань земельних відносин Олег Кулініч у Facebook.

Ця норма внесена у відповідний проект закону «Про внесення змін до Земельного кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо стимулювання створення і розвитку сімейних фермерських господарств та припинення корупційних зловживань у сфері розпорядження землями державної та комунальної власності» (№7060) аграрний комітет підтримав на засіданні в середу.

Кулініч зазначив, що наразі гарантійний внесок для участі в земельних аукціонах становить 5% від річної орендної плати. Він уточнив, що такий розмір внеску дає змогу брати участь в аукціоні особам, які свідомо мають намір його зірвати й не допустити передання в оренду певної ділянки землі, в якій вони зацікавлені. Отже, результати майже чверті аукціонів анулюються, стверджує народний депутат.

Він також повідомив, що крім цього проект закону передбачає зменшення розміру земельної ділянки, яку можна безкоштовно приватизувати для ведення особистого господарства — з 2 га до 1 га. Крім того, документ забороняє протягом 7 років змінювати цільове призначення землі, яку держава безкоштовно передала для особистого користування.

Законопроект також визначає перелік осіб, які мають право на безкоштовну приватизацію землі для ведення особистого господарства, — це учасники бойових дій і працівники соціальної сфери села.

За словами Кулініча, законопроект також передбачає, що 50% земель сільськогосподарського призначення, права на оренду яких продаються через аукціони, мають передаватися в оренду тим особам, які планують створення і розвиток фермерських господарств.

 


Для довідки: зараз в державній власності перебувають 10,4 млн га землі, з яких 2,5 млн га — у запасі, 3,2 млн га — у власності державних підприємств і організацій, решта — в оренді.