Введення мита на дизель перед жнивами збільшить витрати аграріїв на 1,9 млрд грн

17 червня 2020, 10:59 1833

Асоціація «Український  клуб аграрного бізнесу» закликає Президента України та прем'єр-міністра посприяти у недопущенні відкриття розслідування по питанню імпорту дизельного палива і зрідженого газу, та встановлення запобіжних мит.

В лютому 2020 році ПАТ «Укртатнафта» подали скаргу до Міжвідомчої комісії з питань міжнародної торгівлі (МКМТ), вимагаючи розпочати розслідування щодо імпорту  ДG і LPG з Росії, та ввести запобіжні заходи на рівні 8,46%, з подальшим щорічним підвищенням до 25,4% до 2024 року, говориться у повідомленні УКАБ.

Як зазначається, за даними 2018 року, агросектор є другим найбільшим споживачем ДП — 1,13 млн тон дизелю, що складає майже 20% від загального споживання ДП в Україні. В той же час, автотранспорт  — 3,56 млн тон, промисловість — 380 тис. тонн. В разі введення навіть мінімального рівня мита, запропонованого ПАТ «Укртатнафта», ціна за один літр дизельного пального може збільшитись на 1,77 грн (нинішня середня ціна 21,2 грн/л).

«Дане подорожчання вартості ДП серйозно вплине на агросектор, особливо на порозі кампанії зі збору врожаїв. В такому разі, підвищення цін призведе до додаткових витрат аграріїв на пальне у розмірі +1,9 млрд грн»,  — пояснює генеральний директор УКАБ Роман Сластьон, .

При цьому, на даний момент в Україні нормально функціонують два нафтопереробних заводи — Кременчуцький НПЗ «Укртатнафти» (група «Приват») та Шебелинський ГПЗ «Укргазвидобування», які задовольняють близько 45% потреб українського ринку у бензині та лише 15% — у дизельному паливі, яке є основним засобом виробництва в АПК.

Враховуючи вищезазначене, очевидно, що обмеження імпорту не вирішить проблеми ефективності українських нафтопереробних заводів і не призведе до відновлення роботи зупинених заводів, адже цей сектор потребує значних інвестицій в оновлення і збільшення власних виробничих потужностей, зазначають експерти.

«Схожа історія зараз відбувається з добривами, коли окремі олігархічні бізнес-структури намагаються ввести обмеження імпорту, квоти, мита і за рахунок аграріїв збільшити свої прибутки. Варто також зазначити, що так само як і з добривами, питання обмеження імпорту вже неодноразово піднімалося. Зокрема, у 2018 році ПАТ «Укртатнафта» вже зверталася до Мінекономрозвитку обмежити імпорт бензину і дизпалива, що фактично призвело б до монополізації ринку паливо одним виробником», — зазначає Роман Сластьон.


Для довідки: Наприкінці березня 2018 року ПАТ «Укртатнафта» звернулась до Мінекономрозвитку з вимогою провести спецрозслідування щодо критичного зростання обсягів нафтопродуктів імпортного виробництва на вітчизняному паливному ринку. Введення квот на імпорт бензину і дизпалива планувалось з травня 2018 року.