Світовий банк запускає в Україні «пілот» в земельній сфері

20 липня 2018, 14:15 5233

Світовий банк з керівниками трьох областей України (Київської, Львівської та Миколаївської) підписали меморандум про співпрацю в земельній сфері. Вартість проекту становить €3 млн.

Презентація відбулася на прес-конференції в Києві, повідомляє Agravery.

Як зазначається, це п'ятирічна програма «Підтримка прозорого управління земельними ресурсами в Україні» (Land Transparensy).

Робота в рамках програми спрямована на технічну підготовку до відкриття ринку земель сільгосппризначення та кроків задля підвищення інвестиційної привабливості аграрного сектору та сільської місцевості в контексті децентралізації, посилення потенціалу органів місцевого самоврядування, –— передусім, через поліпшення якості реєстрації земель (оцифрування кадастрових даних, завершення реєстрації земель та виправлення помилок у Земельному кадастрі та Реєстрації прав) та управління земельними ресурсами.

«Ми займатимемося питаннями реєстрації земель державної власності. Ми будемо раді сприяти покращенню обізнаності представників влади і надати безкоштовну допомогу власникам паїв з питань землі. Земельний потенціал не повністю використовується і ринок не повністю запроваджений, також земельні стосунки потребують удосконалення. Згідно оцінками неефективність управління державними землями спричиняє серйозні втрати для уряду. Якщо рівень корупції зменшиться, то в державну казну надійде $60 млн додаткових надходжень. Зняття мораторію може дати підвищення вартості земель, додасть додаткових 10% ВВП, також для пенсіонерів — це значний прибуток від своїх паїв і звісно це є важливим для економіки країни», — розповіла представник Світового Банку Сату Кахконен.

За її словами, правова реформа почалась розгортатися, але зміни необхідно впроваджувати на державному рівні. Представники трьох областей (Київська, Миколаївська, Львівська) готові приєднатись до програми.

«Ці області покажуть приклад для всіх інших і сподіваємось буде широко використовуватись по всій Україні», — зазначила Кахконен.

Європейська комісія в Україні теж вітає цей проект.

«Люди все більше починають розуміти перспективи зняття мораторію і готові до змін. Для нас це є логічним розширенням, тому що в Україні є великий потенціал визнання належності ресурсу до рівня громадськості», — зазначає представник Европейської комісії в Україні Бренд де Гроот.