Вперше з України експортували органічний лосось

30 вересня 2021, 13:10 5558

У 2020 році вперше до України був імпортований органічний лосось для доробки та подальшого експорту до ЄС.

Про це повідомила представник ТОВ «Органік Стандарт» Ірина Федорченко під час заходу «Експорт органічної продукції з України 2020: аналіз та тенденції».

«У 2020 році в структурі експорту органічної продукції суттєвих змін не відбулося. Основною експортною категорією залишається сировинна продукція, тобто зернові, олійні та злакові продукти. Проте продукція переробки та ягоди урівнюють і додають вартості до структури експорту органічної продукції», — зазначає Ірина Федорченко.

Серед продуктів переробки вона відмічає концентрат яблучного соку, хоча це доволі нестабільний продукт, який залежить від урожайності яблук. У 2020 році його експортували 3,4 тис. т, що на 1 тис. т менше, ніж у 2019-му.

Крім того, минулого року експортовано 1,5 тис. т свіжих органічних яблук.

«Серед ягід експортується чорниця дикоросла заморожена, минулого року експорт був на рівні 6 тис. т. Щороку цей показник знаходиться приблизно в таких же межах, але збільшується експорт сушеної чорниці. Також майже втричі порівняно з 2019 роком зріс експорт органічної замороженої малини — до 3,2 тис. т», — розповідає Ірина Федорченко.

За її словами, в структурі експорту продукції переробки органічних продуктів перспективними є вівсяні пластівці, томатна паста, горіхи та березовий сік, який відправляється вже готовий до споживання, часто зі смаковими добавками, до Польщі, Румунії та Чехії.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua