У Запорізькій і Херсонській областях у липні зафіксовані рекордні опади

06 серпня 2018, 13:58 2489

Розподіл опадів в Україні у липні 2018 р. був вкрай нерівномірним, як по території країни, так і в межах окремих областей та районів. Спостерігалася велика кількість сильних локальних злив, шквалів та  випадіння граду.

Про це йдеться у повідомленні Укргірометцентру.

«Середня обласна кількість опадів за липень у більшості областей склала від 85 до 130% норми (від 55 до 122 мм), у Волинській, Львівській, Тернопільській, Івано-Франківській, Дніпропетровській, Херсонській, Запорізькій та Луганській областях — 135-190% норми (від 77 до 168 мм).  У Закарпатській області  місячна кількість опадів була меншою від норми і становила 55 мм», — говориться у повідомленні.

В окремих районах Тернопільської, Херсонської та Запорізької областей було на 10-35 мм перевищено максимальну кількість опадів за липень (період спостережень 1961-2017 рр.).

«Максимальна добова кількість опадів на метеостанції Велика Олександрівка Херсонської області склала 58 мм і досягла добового максимуму опадів у липні  за всі роки спостережень. На метеостанції Гуляйполе Запорізької області, де за добу  випало 78 мм, було на 17 мм перевищено добовий максимум опадів у липні  за всі роки спостережень», — додали в Укргідрометцентрі.

Агрометеорологічні умови для збирання урожаю ранніх зернових та формування урожаю пізніх сільськогосподарських культур по території країни у липні були неоднорідними внаслідок вкрай нерівномірного розподілу опадів, зазначають синоптики.

«Найбільш складними були умови на території західних та північних областей, де на час настання дощової погоди залишалися значні незібрані площі ранніх хлібів. Майже щоденні дощі, висока відносна вологість повітря, перезволоження верхнього шару ґрунту стримували темпи висихання зерна, призупиняли або унеможливлювали збір  урожаю, обумовили погіршення якості незібраного зерна, розповсюдження хвороб та шкідників», — зазначають у відомстві.

На окремих незібраних полях, де тривалий час спостерігалося полягання посівів, відмічалося проростання зерна на корені. Тепла  волога  погода  призвела до розвитку грибкових захворювань  на посівах усіх культур, особливо городніх та картоплі, долали в Укргідрометцентрі.

«Одночасно дощі покращили вологозабезпечення у південно-східній половині країни, де тривалий час відмічався дефіцит опадів.  В цілому по країні, агрометеорологічні умови (достатнє зволоження ґрунту та  невисокі температури повітря) були цілком сприятливими для формування урожаю пізніх сільськогосподарських культур, зокрема кукурудзи, соняшнику та цукрових буряків», — зазначається у повідомленні.

Середня   місячна  температура повітря у липні становила від  +19-21 °С   на  заході  та  півночі   до +23-24 °С на сході та півдні країни (на крайньому південному сході — до +26 °С), що на 1,5-2,5 °С вище за норму.

Абсолютний максимум температури повітря досягав +29-34 °С, у Миколаївській, Херсонській, Запорізькій, Донецькій та Харківській областях  — +35-36 °С.

Кількість днів із температурами вище +30 °С за місяць становила  від 1 до 9,  у південних, східних та Дніпропетровській областях — від 14 до 25.  Упродовж 1-4 днів місцями у східних та південних  областях максимальна температура вдень досягала  +35-36 °С.