У закон про органічну продукцію внесуть зміни

17 червня 2021, 13:26 2426

Комітет Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики на своєму засіданні 16 червня розглянув проект Закону про внесення змін до розділу XI «Перехідні положення» Закону України «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції» (№ 5440).

Про це йдеться у повідомленні парламенту.

«Проект спрямований на недопущення зупинення торгівлі органічною продукцією на території України, пов«язаного з неможливістю виконання вимог Закону, а також усунення перешкод для отримання українськими виробниками державної підтримки у сфері органічного виробництва та обігу органічної продукції», — йдеться у повідомленні.

Законопроектом пропонується:

тимчасово, до 1 січня 2024 року, дозволити суб»єктам господарювання реалізовувати сільськогосподарську продукцію як органічну та використовувати напис «органічний продукт» у власних назвах продуктів та торговельних марках, а також — позначення та написи «органічний», «біодинамічний», «біологічний», «екологічний», «органік» та/або будь-які однокореневі та/або похідні слова від цих слів з префіксами «біо-», «еко-» у разі наявності у них чинного сертифіката, виданого органом іноземної сертифікації;

тимчасово, 1 січня 2022 року, визнати зазначених суб«єктів господарювання виробниками органічної сільськогосподарської продукції для цілей Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України».

За результатами розгляду члени Комітету ухвалили рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект № 5440 за основу і в цілому як закон.

Під час засідання також було підтримано пропозицію щодо погодження припинення права постійного користування земельними ділянками історико-культурного призначення, які перебувають у постійному користуванні комунального закладу «Рівненський обласний краєзнавчий музей» Рівненської обласної ради».

На засіданні було продовжено розгляд питання Про проекти законів про внесення змін до деяких законів України (щодо спрощення процедури експертизи, реєстрації сортів рослин та обігу насіння), № 3680, і про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сортів рослин, насіння та садивного матеріалу, № 3680-1. Ухвалення висновку щодо зазначеного питання перенесено.

Орім того, перенесено розгляд питань щодо яких Комітет не визначений головним:

про проект Закону про розмір та правовий режим зон з особливим режимом використання земель, (№ 4281);

про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України що стосуються відносин у сфері перевезення живих тварин, а також окремих питань карантину (інших ветеринарно-санітарних положень), (№ 2558);

про проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо створення Фонду розвитку сільських територій, (№ 5584).