В Україні значно подорожчають послуги з охорони прав на сорти рослин

26 лютого 2019, 12:55 2060

Значне зростання вартості послуг у сфері охорони прав на сорти рослин в Україні планується восени 2019 р. або навесні майбутнього року.

Про це розповів директор Українського інституту експертизи сортів рослин Сергій Мельник в ході Насіннєвого форуму, організованого за підтримки асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», «Українського насіннєвого товариства», Насіннєвої асоціації України та  Американської торговельної палати в Україні.

За його словами, подорожчання пояснюється тим, що останнє підвищення цін було багато років тому, а економічна ситуація в країні і потреби самого інституту на формування відповідної матеріально-технічної бази обумовлюють необхідність збільшення грошових надходжень до бюджету установи.

«Ці кошти будуть направлені на модернізацію наявних пунктів досліджень та на відкриття нових — необхідно закуповувати нову техніку, обладнання, збільшувати зарплати працівників. Відповідно, зростання вартості повинно безпосередньо вплинути і на якість експертизи. Наразі постанова вже пройшла обговорення з асоціаціями та деякі етапи погодження в центральних органах виконавчої влади, тому очікується, що зростання ціни відбудеться в осінньому сезоні цього року або навесні 2020», — сказав Сергій Мельник.