В Україні випустять книгу про експериментально-показові села

01 січня 2021, 08:30 4053

Самоорганізована мистецька ініціатива «ДЕ НЕ ДЕ» представить книжку про 41 село, які раніше намагалися зробити більше схожими на міста.

Учасники ініціативи опублікують ряд матеріалів, в яких вони досліджували передумови «експериментальності» кожного із сіл, пише Your Art. Ними було вивчено наявні архівні матеріали та архітектурні особливості забудови цих сіл. Усі зібрані матеріали увійдуть у тематичне друковане видання, яке планують видати поточного року спільно з Національним музеєм народної архітектури та побуту України. 

N.B. Неймовірні села України 2020. Фіналісти конкурсу

«Заквітчані біленькі хатки під стріхою, тинок із горщиками та курна стежина до корчми — таким є романтичний образ українського села. Поза тим, чи не в кожному українському селі сьогодні є палаци культури, подекуди — кінотеатри, а ще є 4 десятки українських сіл із готелями, ресторанами, спорткомплексами та стильною житловою квартальною забудовою. Це експериментально-показові села, що виникли в результаті укрупнень так званих неперспективних сіл. Це ще одна трагічна історія українського села ХХ століття, в результаті якої з мапи України зникло кілька тисяч населених пунктів», — говорять учасники ініціативи «ДЕ НЕ ДЕ».

N.B. Рейнауд Наутен: Неймовірні села України дають можливість громаді вийти на глобальний рівень

Цей експеримент розпочався в середині 1960-х років і завершився з ліквідацією колгоспів. Експеримент завершився, а експериментальні села залишилися. І в них збереглася унікальна модерністська архітектура та монументальне мистецтво, адже над їх розбудовою працювали видатні архітектори та художники із 30 проєктних інститутів, зазначають експерти.