В Україні затвердили методи збору зразків для аналізу нітратів у продуктах

04 квітня 2019, 15:24 1876

Міністерство аграрної політики та продовольства України затвердило методи відбору зразків для визначення максимально допустимих рівнів нітратів у деяких харчових продуктах для цілей державного контролю.

Про це йдеться у наказі від 5 лютого 2019 року № 34, говориться у повідомленні Державної служби з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів.

«Документ прописує процедуру відбору зразків харчових продуктів, рослин у полі, дитячого харчування та харчових продуктів на основі зернових для дітей грудного та молодшого віку та зразків продукції на етапі роздрібної торгівлі. Також визначається необхідна мінімальна кількість точкових зразків, які необхідно відібрати від партії», — говориться у повідомленні.

Також підкреслюється, що визначені методи відбору є обов'язковими для державних ветеринарних інспекторів (державних інспекторів) Держпродспоживслужби, акредитованих лабораторій та операторів ринку з виробництва та/або обігу харчових продуктів.

Згідно із статтею 21 закону «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров'я та благополуччя тварин», відбір зразків здійснюється у порядку:

1) планового відбору — для виконання щорічних планів держконтролю та/або держмоніторингу;

2) позапланового відбору — якщо під час здійснення держконтролю виникла обґрунтована підозра щодо порушення оператором ринку вимог законодавства або існують інші підстави для відбору зразків, встановлені законом.

Оператори ринку зобов'язані забезпечити умови для відбору зразків продукції (стаття 16 закону).

Також наказом МОЗ від 13 травня 2013 року № 368 визначено максимальні рівні окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах, в тому числі нітратів.