В Україні пройшли перші земельні онлайн-торги

19 жовтня 2018, 16:26 2141

Перші електронні земельні торги відбулися в Україні 18 жовтня.

Як говориться у повідомленні Держгеокадастру, аукціон пройшов на платформі OpenMarket державного підприємства “СЕТАМ” Міністерства юстиції України.

До продажу були запропоновані права оренди на 10 ділянок сільськогосподарського призначення державної власності загальною площею 210 гектарів, по дві в Кіровоградській, Львівській, Одеській, Сумській та Чернігівській областях.

«У середньому стартовий розмір річної орендної плати по виставлених на електронні торги земельних ділянках становив 8,3% від нормативної грошової оцінки (НГО). Кількість учасників варіювалась від 2 до 6. За результатами аукціону було досягнуто середньої річної орендної плати у розмірі 34,3%, що в понад 4 рази більше від стартового», - говориться у повідомленні.

Найдорожче під час торгів продано права оренди на земельну ділянку на території Команської сільської ради Новгород-Сіверського району Чернігівської області площею 13 га, де стартова ціна піднялася до 70,73% від НГО і становить 157,79 тис. грн.

Найбільше під час торгів виріс розмір річної плати за користування земельною ділянкою на території Василівської сільської ради Онуфріївського району Кіровоградської області площею 18,26 га і склав 101,32% від НГО (122,17 тис. грн). Також щодо цього лота було зафіксовано найбільшу кількість зроблених у ході аукціону кроків – 2333 кроки.

Загалом до місцевих бюджетів за результатами перших електронних земельних торгів щороку надходитиме понад 630 тис. грн.


Для довідки: 17 вересня 2018 року державне підприємство «СЕТАМ» Міністерства юстиції України та Державна служба з питань геодезії, картографії та кадастру в рамках пілотного проекту впровадження електронних земельних торгів уклали Договір про забезпечення функціонування системи електронних земельних торгів.