В Україні пропонують створити Національну земельну асамблею

06 березня 2017, 11:49 2339

При Президентові України пропонують створити спеціальний орган, який займатиметься питанням земельної реформи, — Національну земельну асамблею (НЗА).

Про це йдеться в статті засновника Фундації «Аграрна наддержава» Андрія Гордійчука, експерта Інституту соціальних технологій «Соціополіс» Ярослава Макітри та керівника Аналітичного центру Аграрного союзу України Лариси Старікової, опублікованій «Дзеркалом тижня».

Передбачається, що робота НЗА включатиме два обов'язкові етапи: розробку концепції законодавчого регулювання та підготовку самого законопроекту. Розроблений документ щодо земельної реформи має пройти схвалення на всеукраїнському референдумі, в рамках підготовки та організації якого НЗА також може брати участь.

Якщо глава держави не погодиться на створення НЗА як спеціального допоміжного органу при Президентові України, то розглядається варіант її формування за участі експертного середовища та громадського сектору. «У цьому разі законодавство щодо розпорядження землею України прийматиметься безпосередньо на всеукраїнському референдумі», — пояснюють автори публікації.

Для забезпечення прозорого та фахового формування НЗА вони пропонують встановити кількість членів на рівні 500 осіб, обраних за спеціальною рейтинговою процедурою, або за процедурою прямих виборів.

У рамках асамблеї мають бути сформовані спеціальні комісії за напрямками, які опрацьовуватимуть необхідні зміни та налагоджуватимуть ефективну комунікацію із суспільством. Громадські слухання з питань обігу земель, які організовує секретаріат НЗА, повинні проходити в шести регіонах (по чотири територіальні одиниці в кожному). Отриману інформацію опрацьовуватимуть аналітичні групи, які повинні врахувати її при розробці законопроекту.

«При злагодженій роботі розробка концепції, підготовка та обговорення законопроекту займуть не більше півроку. Ще три-чотири місяці піде на підготовку всеукраїнського законодавчого референдуму за народною ініціативою…. За умови активності суспільства та політичної волі керівництва держави до кінця року можна ухвалити збалансований документ, щоб з 2018 р. дати зелене світло обігу земель с/г призначення», — констатують експерти.