В Україні з'явилася навчальна програма нової професії «сировар»

21 листопада 2019, 11:26 5059

Меморандум про співпрацю між співзасновницею організації «Осередок сировара» та представником від Полтавської державної аграрної академії про відкриття навчальної програми нової професії за фахом «сировар» був відписаний в рамках першої конференції ремісничих сироварів у Полтавській державній аграрній академії.

Про це AgroPortal.ua повідомила співзасновниця організації «Осередок сировара» Тетяна Дядечко.

«Над проєктом створення виробничої професії «сировар» у Полтавській державній аграрній академії ми працювали останній рік, і на сьогодні це стало реальністю. Свідченням цьому став меморандум про наміри, що був підписаний між литовсько-українською асоціацією «Осередок сировара» та академією. Це важлива подія, яка в майбутньому дасть нам кваліфіковані кадри і як результат — якісний український сир.

Професія буде унікальною та з принципово новою інформацією у даній сфері. Майбутні сировари будуть навчатися півтора року. Теоретична частина навчання буде проходити в академії, де студентам нададуть професійну ґрунтовну інформацію про молоко для подальшого виробництва сиру: вимоги, мікробіологія та біохімія», — зазначає Тетяна Дядечко.

За її словами, на базі академії студенти будуть працювати у лабораторії та проводити дослідження. Практична частина навчання проходитиме на виробничій базі, яку надає «Осередок сировара». До викладацької команди будуть залучені сировари України та Литви, також профільні спеціалісти. По закінченню навчання кожен студент складає іспит, який полягає у виготовленні якісного сиру з кожної групи сирів.

«Крафтове сироваріння України знаходиться в хаотичному стані та переживає період великих змін. За останні 3-5 років на ринку з'явилося більше двох сотень крафтових сироварів, а законодавчої бази, яка б регулювала їхню діяльність, не було. Але зараз ми, сировари, можемо впливати на законотворчий процес шляхом об'єднання та розроблення рекомендацій до законопроєктів», — додала Тетяна Дядечко.


Валерія Перетятко, спеціально для AgroPortal.ua