В Україні очікується різке зниження цін на овочі

29 січня 2019, 10:31 3092

Українські овочі з «борщового набору» можуть різко знизитися в ціні в сезоні-2019/20.

Про це повідомляють в Українській плодоовочевої асоціації (УПОА), передає EastFruit.

«Ми чуємо від багатьох учасників ринку про плани по розширенню виробництва продукції під 2019 рік, хоча лише деякі з них мають чітке уявлення про ринки збуту овочів. Крім того, вже традиційно, високі ціни попереднього сезону змушують багатьох дрібних виробників розширити площі під овочами. Також вони залучать в галузь чимало новачків з інших, неовочевих сегментів агробізнесу, де не буває таких цінових коливань, як на ринку овочів», — розповів керівник УПОА Федір Рибалко.

За оцінками аналітиків така ситуація може призвести до істотного зниження цін на продукцію нового урожаю в 2019 році. Але найбільш істотне зниження, відповідно до їхнього прогнозу, буде навесні 2020 року, коли пропозиція перевищить попит. Це нагадає про сьогоденну ситуацію на ринку яблук: ціни вдвічі нижче, ніж торік, а перспектив продати всю продукцію для тих, хто завчасно не подбав про експорт, практично немає.

Експерти Проекту розвитку експорту продуктів з доданою вартістю з України вважають, що перспективним ринком збуту для українських овочів міг би стати Близький Схід.

Згідно з даними керівника проекту і економіста інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрія Ярмака, роздрібні ціни на картоплю в ОАЕ складають 1-1,5 $/кг.

«Хорошим попитом користуються переважно білі сорти картоплі, яка повинна бути митою або просто чистою, без ґрунту. При цьому картопля може продаватися як в сітках, так і навалом, і за нєї український постачальник може отримати в Україні до 10 грн/кг», — зазначив Андрій Ярмак, додавши, що ще більш привабливим сегментом для експорту в регіон є мита морква, ціни на яку в середньому на 20-30 центів вище, ніж на картоплю.

«Ми впевнені, що Україна могла б поставляти моркву на цей ринок досить успішно, при наявності продукції відповідної якості, особливо в період з вересня по лютий. Регіон також зацікавлений в імпорті білої і жовтої цибулі з України, ціни на яку зараз навіть вище, ніж на моркву», — підсумував представник ФАО.