В Україні хочуть створювати об'єднання для відновлення зрошення

09 листопада 2018, 09:47 2469

Засідання робочої групи в рамках підготовки законопроекту про використання меліорованих земель та меліоративних систем відбулось 7 листопада.

Про це йдеться у повідомленні асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».

Як зазначається, системи зрошення і меліорації практично повністю амортизовані і кожен рік затягування по їх відновленню призводить до все більших втрат. Сьогодні необхідні мільярди гривень інвестицій для того, щоб повернути ті системи зрошення, які попередньо Україна мала в своєму користуванні.

Тому й було вирішено створити базовий проект про об»єднання водокористувачів, що, як показує досвід інших держав, є ефективним механізмом управління та експлуатації меліоративних систем, додають в УКАБ.

«Із 2,2 млн зрошуваних земель фактично функціонує лише 510 тис. гектарів. Це дуже незначні площі, особливо з огляду на стрімкі кліматичні зміни, які вже спостерігаються на півдні України. Запропонована народними депутатами система об'єднання водокористувачів може запрацювати та бути ефективною, але лише за умови, якщо і держава, і безпосередньо власники земельних ділянок будуть об»єднуватись та спільними зусиллями здійснювати відновлення та модернізацію систем зрошення», — прокоментував заступник генерального директора зі взаємодії з органами державної влади УКАБ Роман Граб.