ЄБРР, ФАО і Rabobank готують проект розвитку кооперативів

03 лютого 2017, 10:16 2452

Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР), Продовольча і сільськогосподарська організація ООН (ФАО) і Rabobank розробили проект про кооперацію комерційних або професійних виробників сільськогосподарської продукції в Україні.

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив економіст департаменту технічного співробітництва ФАО Андрій Ярмак.

За його словами, кооперацією власників присадибних ділянок цей проект займатися не буде.

«Проект не планує створювати жодних кооперативів у принципі. Але в його межах планується надання технічної допомоги існуючим кооперативам або групам виробників. Також не буде жодної фінансової підтримки кооперативам», — повідомив Ярмак.

Технічна допомога в межах проекту буде включати в себе наступні практичні аспекти: надання інформації про всі аспекти діяльності кооперативів з огляду на кращі світові практики; кілька тренінгів для керівництва кооперативів щодо всіх аспектів діяльності; підтримка в розробці детальних бізнес-планів для трьох відібраних кооперативів, які хочуть розвивати та інвестувати в свою діяльність із залученням міжнародних експертів/маркетологів, фінансистів, технологів тощо.

«Кооператив для нас — це не юридична форма, а формат спільної діяльності фермерів з метою отримання прибутку. Але це дійсно повинна бути спільна діяльність саме виробників, і вся ця діяльність має бути абсолютно прозорою», — зазначив економіст.

Ці кооперативи, які хочуть співпрацювати з проектом, повинні бути:

  1. готовими надати повну інформацію про співвласників;
  2. відкритими до залучення нових членів;
  3. готовими до того, щоб ділитися інформацією про розвиток проекту під час його реалізації з усіма, кому вона може бути цікавою.