В Україні готується запуск біопаливної біржі

03 січня 2018, 15:00 3559

Розвиток сільського господарства обумовлює зростання потенціалу біоенергетики.

Про це розповів голова Біоенергетичної асоціації Георій Гелетуха в інтерв'ю iPress.

Він відзначив, що на сьогодні Україна споживає понад 90 млн тонн нафтового еквіваленту. Це вже достатньо для того, аби покрити 25% всієї енергії в Україні, але експерти вважають, що потенціал зростатиме, адже велику його долю складають аграрні залишки, які утворюються при вирощувані зернових: солома, стебла кукурудзи, лушпиння соняшника. Україна може вийти на 40 млн тонн нафтового еквіваленту, зараз — 20 млн тонн.

«Зараз ми проходимо перший опалювальний сезон за новим принципом тарифоутворення. Працюємо над новим законопроектом, який запускатиме біопаливну біржу або електронну площадку для торгівлі біопаливом. Кількість котелень та електростанцій зростає, а механізму закупки палива, біопалива — немає. От власне, функція біржи, полягатиме в створенні механізму ринкової закупівлі великої кількості біопалива», — сказав Гелетуха.

Він пояснив, що звичайній українці вже зараз переходять на біомасу — вже зараз встановлюють твердопаливні котли і перестають користуватися газом, починаючи спалювати дрова, чи палети.

«Таким чином, населення дуже активно допомагає розвитку біоенергетики просто опалюючись не газом, а біомасою», — сказав Гелетуха.

Він також відзначив, що поки що в цю галузь вкладається мало іноземних інвестицій.

«В основному в сектор відновлюваної енергетики вкладає український бізнес, 99% коштів — це українські гроші. Великих іноземних інвестицій поки що немає», — сказав Гелетуха, пояснивши, що іноземні інвестори бачать великі ризики в Україні пов'язані з геополітикою, а українські інвестори вже до цього звикли.

Він також зазначив, що за затвердженою урядом «Енергетичною стратегією України до 2035 року», біоенергетика буде зростати з 2 млн тонн нафтового еквіваленту до 11 млн т.

«Це значне зростання, відтак загальне споживання енергії на 2035 рік, оцінюється у 96 млн тон нафтового еквіваленту, тобто вклад лише біоенергетики у загальне споживання енергії в Україні буде понад 12%. Це офіційні плани, ми їх підтримуємо, вважаємо реальними і власне, бажаємо, щоб так і сталось», — додав він.