В Україні анонсували створення аграрних освітніх кластерів

22 червня 2017, 18:12 3061

Українському агросектору необхідне створення інноваційно-освітніх кластерів у регіонах, де новітні технології та розробки будуть існувати поряд з навчанням фахівців для агробізнесу.

Про це під час презентації пілотного проекту заявила заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань євроінтеграції Ольга Трофімцева, говориться у повідомленні міністерства.

«Сьогодні аграрний бізнес стає все більш технологічним, для більших досягнень нам зараз вже не вистачає справжніх кваліфікованих фахівців, навички та вміння яких відповідали б вимогам сучасного агробізнесу. Тому необхідно створювати інноваційно-освітні кластери для навчання таких спеціалістів у кожному регіоні країни», — підкреслила Трофімцева та додала, що для реалізації таких проектів, необхідно залучити всіх ключових стейкхолдерів, а саме представників держави, бізнесу, громадськості, науки, освіти та інших.

Представники компанії Borsch Ventures, які запустили пілотний проект «Агротехнічний та технологічний центр новітньої експертизи в Україні», розповіли про переваги інновації. За їх словами ця програма передбачає спеціальну систему навчання та отримання практичного досвіду. Вона має такі складові: проведення професійних тренінгів, навчально-практичні заняття (дуальна система) та проходження стажувань в аграрних компаніях. Одним з аспектів цього плану є залучення до програми ветеранів АТО та внутрішньо переміщених осіб.

На думку Трофімцевої, такий проект матиме значний успіх, якщо робити це спільно с українськими навчальними закладами та аграрними компаніями, які вже сьогодні зацікавлені у справжніх спеціалістах і самі починають працювати над подібними ініціативами.

«Нові стандарти фахової освіти, тісна співпраця науки і бізнесу, залучення до проекту ветеранів та ВПО, іноземних інвесторів, орієнтація на новітні технології в агробізнесі — це все відповідає нашому баченню створення в Україні глобального хабу з агроінновацій», — відмітила Трофімцева та додала, що Мінагропрод зацікавлене в реалізації таких кластерних ініціатив та буде зі свого боку підтримувати такі проекти.