У парламент поданий ще один законопроект щодо земельної децентралізації

05 жовтня 2017, 10:48 2857

У Верховній Раді 4 жовтня зареєстрований законопроект №7118-1 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо управління земельними ресурсами в межах території об’єднаних територіальних громад та врегулювання інших питань у сфері земельних відносин».

Про це повідомив ініціатор законопроекту, голова земельного підкомітету аграрного комітету ВРУ Олег Кулініч у Facebook.

«Законодавча епопея щодо передачі земель за межами населених пунктів місцевим громадам продовжилась реєстрацією нового законопроекту, який внесений мною та колегами як альтернативний до урядового законопроекту №7118», — зазначив Кулініч.

Авторами нового законопроекту №7118-1, покликаного забезпечити «земельну децентралізацію» і врегулювати низку проблем у земельній сфері, стали 34 народних депутати, в тому числі — більша частина членів Аграрного комітету. При цьому, як пояснив Кулініч, новий законопроект практично повністю дублює раніше зареєстрований в Раді законопроект №4355.

«Головна відмінність від законопроекту №4355, який вже пройшов перше читання у Раді і друге читання в Аграрному комітеті, в тому, що новим законопроектом землі за межами населених пунктів передаються лише об'єднаним територіальним громадам. Ця норма є ключовою в позиції уряду, який вважає це ваговим стимулом для пришвидшення процесу об'єднання територіальних громад, і в даному випадку ми як автори альтернативного законопроекту залишили її і в нашому документі», — підкреслив голова земельного підкомітету.

З його слів, згаданий законопроект №4355, який передає землі за межами населених пунктів у власність об'єднаних територіальних громад і у розпорядження тих громад, які ще не об»єдналися, готовий до прийняття у другому читанні і реєстрація альтернативного законопроекту ніяк на нього не вплинула. «Втім, саме відсутність політичної волі, як на мене, є єдиною причиною, чому він досі ще не прийнятий як закон», — вважає депутат.

Кулініч також назвав причини, чому депутати вирішили зареєструвати на додачу до законопроекту №4355 ще й законопроект, який майже повністю повторює його норми.

«У випадку, якщо урядовий законопроект буде винесений на голосування раніше за законопроект №4355, ніхто, на жаль, не змусить розглядати законопроект №4355 в комплексі з цим законопроектом. Відповідно, якщо урядовий законопроект приймуть, всі норми законопроекту №4355 буде втрачено. А це не лише передача земель за межами населених пунктів, це і питання контролю, і повноваження з затвердження містобудівної документації та нормативної грошової оцінки земель за межами населених пунктів. Це також порядок встановлення і зміни меж територіальних громад, порядок передачі до приватної та комунальної власності земель колишньої колективної власності та ін. Всього перерахованого немає в урядовому законопроекті, а це величезний комплекс корисних і вкрай важливих норм. І так чи інакше наш альтернативний законопроект, згідно з процедурою, буде розглядатися у зв«язці з основним. Тому це просто необхідно було зробити», — резюмував Кулініч.

З його слів, подальша доля усіх перерахованих законопроектів залежатиме вже від голосування в залі.

«Нехай колеги визначаються, яка концепція їм ближча — урядова чи парламентська», — зазначив голова земельного підкомітету.


Для довідки: законопроект №4355 був зареєстрований групою з понад 40 народних депутатів у березні 2016 року, а в квітні минулого року прийнятий в першому читанні. Втім, з тих пір він так і не був винесений на друге читання. У вересні нинішнього року уряд зареєстрував у Верховній Раді власний законопроект, який передбачає передачу земель за межами населених пунктів об'єднаним територіальним громадам.