УЗА: Міжнародні асоціації займуться вимогою Індонезії по прожарювання зерна

06 грудня 2018, 11:28 1867

Міжнародна торгова зернова коаліція (IGTC) та Асоціація торгівлі зерном (GAFTA) підтримали Українську зернову асоціацію у питанні відміни вимоги Республіки Індонезія щодо термічної обробки української пшениці.

Про це йдеться у повідомленні Української зернової асоціації.

Як зазначається, в.о. виконавчого директора УЗА Сергій Іващенко під час засідання Генеральної асамблеї IGTC, яка проходила 27-28 листопада м Пекін, підняв питання абсурдності вимоги Індонезії «просмажувати» українську пшеницю, що експортується до в дану країну, при температурі 70-80 ° С протягом 10-20 хвилин.

За його словами, фітосанітарний комітет IGTC протягом 2 тижнів ухвалить рішення щодо вимоги Індонезійської сторони по термічній обробці пшениці. 

«Важливо й те, що це взяли на контроль в GAFТА, адже саме ця асоціація має великий досвід в питаннях торгових/не торгових бар»єрів«, — додав Іващенко.

Він підкреслив, що завдяки підняттю питання припинення цієї вимоги Індонезії на міжнародному рівні — Україна має позитивні передумови вирішення даної проблеми.

«За експертними відповідями у даній ситуації УЗА звернулася до ADMMills,  до Інституту досліджень ім. Макса Руберна (MRI) у Детмольде, в Німеччині, який працює у галузі захисту здоров'я споживачів у секторі живлення, та до  Schuttmuhle Berlin — компанії Goodmills Germany Group, яка щорічно використовує біля 2,7 млн т зерна на європейських млинах. Всі троє зазначили, що грибки Tilletia, котрі стали «причиною» такої вимоги, часто присутні в зерні по всьому світу, яке застосовують для переробки на борошно. При цьому термічна обробка пшениці задля знищення грибків є не вірним шляхом для їх усунення. Адже, в світі нема доводів ефективності такого методу», — говориться у повідомленні.

Також, Іващенко зазначив важливі доводи, які аргументують потребу скасування «прожарки»:  неможливість виконання терміналами цієї вимоги через відсутність обладнання для термічної обробки та незмоги ізоляції великої кількості зернових для їх нагрівання до 70 °С; негативний вплив «прожарки» на білок і клейковину пшениці;  термічна обробка призводить до затемнення зерна.

Він додав, що первинні дослідження термічної обробки пшениці доводять неефективність такого підходу.

«В УЗА вважають таку вимогу Індонезії — як нетарифний бар»єр, що призведе до зниження рівня конкуренції на ринку, підвищення ціни та негативно вплине на міжнародну торгівлю між двома країнами», — підсумували в асоціації.


Для довідки: Агентство з сільськогосподарського карантину Мінсільгоспу Індонезії направило в компетентне відомство України повідомлення про необхідність обов'язкового проведення термічної обробки пшениці, що поставляється в країну (при температурі 70-80 ° C протягом 10-20 хвилин). Такі вимоги будуть діяти з 1 січня 2019 р.