Пакування овочів і фруктів — неефективне проти вірусу

13 квітня 2020, 15:00 5878

Мережі супермаркетів і магазини України часто стикаються з вимогою місцевої влади пакувати фрукти і овочі в одноразові пакети перед продажем, хоча така розфасовка не має доведеної ефективності в умовах поширення коронавируса.

Про це йдеться в повідомленні Європейської Бізнес Асоціації.

«Через рішення місцевих органів багато магазинів щодня фасують овочі та фрукти в одноразові пакети, хоча на державному рівні не встановлено жодних вимог щодо обов'язкової фасування продуктів харчування, які не споживаються безпосередньо на місці. У такій упаковці фрукти і овочі швидше псуються, до того ж, для вірусів створюється більш сприятливе середовище», — йдеться в повідомленні асоціації.

Відзначається, що, за інформацією Міністерства охорони здоров'я України, фрукти — непридатне середовище для виживання вірусу, і поки немає ніяких даних про передачу вірусу через фрукти. Їх необхідно ретельно мити, але це стандартна рекомендація.

«Таким чином, рішення окремих міст провокують збільшення відходів у вигляді пакетів, що згубно впливає на навколишнє середовище. Це також призводить до зростання ціни на продукцію через додаткових витрат на матеріали і робочий час продавців, прискорює псування продукції, збільшує кількість незадоволених клієнтів, які також не розуміють необхідності таких заходів », — пояснює керівник FMCG напрямку Європейської Бізнес Асоціації Крістіна Лініченко.

У зв'язку з цим асоціація закликає уточнити способи реалізації овочів і фруктів у відповідних рішеннях обласних комісій і місцевих рад. Зокрема, експерти вважають за необхідне дозволити продаж не фасованих (вагових) овочів і фруктів продавцями чи покупцями шляхом самообслуговування, за умови дотримання базових рекомендацій з безпеки.