Укроліяпром: Нові ДСТУ впливатимуть на ціноутворення соняшникової олії

24 січня 2019, 17:41 3067

Впровадження нових ДСТУ виробництва соняшникової олії дозволять вітчизняній продукції відповідати міжнародним стандартам.

Про це AgroPortal.ua повідомив голова асоціації «Укроліяпром» Степан Капшук.

За його словами, внесення коректив — це вимога часу. Тому з 1 січня 2019 року виробники олії зобов'язані провести актуалізацію технічних висновків відповідно до нових стандартів (ДСТУ 4492:2017).

Він також додав, що не всі члени асоціації проголосували за нові стандарти, але шляхом співпраці та компромісу вдалось досягти позитивного результату.

Згідно з нововведеннями, інакше буде визначатись термін придатності продукції — шляхом визначення індукційного періоду для кожного виду олії. Це, поруч із розширенням переліку показників безпеки до продукції і методів її випробування, підвищить її відповідність світовим стандартам. 

«Кожного року ми переглядаємо мінімум десять стандартів. Наразі маємо дев'ять ДСТУ, які будуть введені на методи визначення основних показників олії, зокрема на ціноутворювальні показники. Вони найближчим часом будуть затвердженні і введені в дію», — розповів Степан Капшук.


Для довідки: У зв'язку з скасуванням дії ДСТУ 4492:2005 «Олія соняшникова. Технічні умови» та набранням чинності ДСТУ 4492:2017, необхідно провести актуалізацію технічних висновків (ТВ) щодо визначення строків придатності та строків після відкриття споживчої тари (для фасованої продукції) всіх видів соняшникової олії, які виробляє підприємство. Ця необхідність пов«язана з тим, що попередні висновки діяли протягом чинності ДСТУ 4492:2005.


Даша Харченко, AgroPortal.ua