Укргідрометцентр: Погода сприяє урожаю соняшнику та кукурудзи

04 липня 2018, 15:27 4015

Погодні умови червня для формування урожаю сільськогосподарських культур були неоднорідними як у часі, так і по території країни.

Про це йдеться у повідомленні Укргідрометцентру.

«У першій декаді по території поширювалася та поглиблювалася ґрунтова засуха. Окремі сильні дощі у деяких районах центральних, південних, західних та східних областей мали локальний ефект. Лише у західних областях та окремих районах центральних і східних областей (де випали окремі дощі) було достатньо вологи у ґрунті для повноцінного наливу зерна ранніх зернових культур. В районах сильних злив відмічалися механічні пошкодження рослин, локальне полягання, змивання та замулювання посівів», — нагадали синоптики.

Упродовж другої декади червня у південно-східній частині території країни поширювалась та поглиблювалась повітряно-ґрунтова засуха, яка зумовила передчасне пожовтіння листків нижнього ярусу та місцями засихання стебел рослин, зазначили у Гідрометцентрі. Посіви сформувались низькорослі, зменшилася кількість продуктивних стебел, розвинених колосків та зерен у колосі. На решті території країни зливові дощі, які відмічалися впродовж другої декади, покращили вологозабезпечення. Одночасно інтенсивні зливи, шквали (подекуди з градом) на ряді площ призвели до пошкодження посівів. Несприятливим фактором для бульбокоренеплодів були високі температури на поверхні ґрунту та на глибині 10 см.

Також зазначається, що упродовж третьої декади червня внаслідок сильних злив, граду та шквалів (найбільше в останні дні червня) було завдано локальних пошкоджень посівам сільськогосподарських культур, особливо у західних та північних областях. На деяких площах спостерігалося надмірне зволоження орного та метрового шарів ґрунту, яке може спричинити полягання посівів.

«Однак, незважаючи на локальні пошкодження посівів, опади сприятливо вплинули на агрометеорологічну ситуацію в цілому, — у більшості районів припинився тривалий бездощовий період, підвищилася відносна вологість повітря, припинилися суховійні явища, поповнилися вологозапаси ґрунту і створилися цілком сприятливі умови для формування урожаю пізніх культур, зокрема соняшнику та кукурудзи», — говориться у повідомленні.

Надзвичайно інтенсивне накопичення ефективного тепла впродовж квітня — червня обумовлювало швидкі темпи розвитку усіх сільськогосподарських культур. Станом на 30 червня на півдні країни тривало масове збирання зерна озимих культур, на решті території зерно на 1-3 тижні раніше звичайного досягло воскової та повної стиглості.

«В останні дні червня із зниженням температури повітря та ґрунту покращилися умови формування врожаю картоплі, цукрових буряків, городніх культур», — підсумували синоптики.