Український крохмаль виявився дорогим для Європи

16 серпня 2018, 09:14 4100

Українські переробники не можуть налагодити експорт крохмалю, тому що внутрішні ціни вищі, ніж ті, які сформувалися на експортному ринку.

Та й якість вітчизняного продукту лишається невисокою, пише ukrainefood.org.

За оцінками Української асоціації виробників картоплі, сукупно українські заводи виготовляють 10 тис. т крохмалю на рік. Цього недостатньо навіть для внутрішнього ринку. Аби перекрити потребу, нам самим доводиться закуповувати продукт в Румунії та Білорусі.

Проте спроби продати крохмаль на зовнішній ринок були. Зокрема, компанія «Вімал» намагалася зайти зі своїм товаром на ринок ЄС у рамках виділеної Україні квоти на безмитний експорт.

«У нас була мета — перевірити чи можливо постачати український картопляний крохмаль на зовнішні ринки. Вибрали декілька напрямків, зокрема Європу та Південно-Східну Азію, і спробували там попрацювати. За всю історію країни вперше продали картопляний крохмаль до ЄС. Також опанували експорт до Китаю. Наразі зосередилися на українському ринку», — розповів директор компанії Сергій Самоненко.

У 2017-18 маркетинговому році експорту картопляного крохмалю Україною практично не здійснювалося.

На думку виконавчого директора Української асоціації виробників картоплі Оксани Руженкової, підтримати крохмальний сегмент могли б державні дотації на обладнання та техніку — на рівні хоча б 30%. А також — програма закупівлі крохмаломістких сортів картоплі за прийнятними цінами.

Нині ж на виробництво крохмалю в Україні йде 5-6% картоплі. Для порівняння, в Німеччині цей показник становить 44%.