Українські селекціонери втрачають мільйони на експорті насіння

13 червня 2017, 17:02 1902

Експорт насіння зернових та олійних культур з України за І квартал 2017 р. становив $5,3 млн.

Про це свідчать дані Державного комітету статистики України, говориться у повідомленні Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки».

Як поінформував завідувач відділу інноваційного та матеріально-технічного забезпечення ННЦ «ІАЕ», д.е.н. Олександр Захарчук, левову частку в експорті склало насіння кукурудзи — $5,2 млн.

За його словами, основними країнами–споживачами українського насіння є країни СНД — Білорусь, Грузія, Казахстан і Молдова, та ЄС — Австрія, Румунія і Німеччина. Також вітчизняний насіннєвий матеріал імпортують Туреччина, Малайзія, Оман та Шрі Ланка.

Розвиваючи експортні можливості для входження на перспективні ринки інших країн, в тому числі і Європейського союзу, вітчизняні насіннєводи змушені реалізовувати насіння за цінами нижче світових, зауважив експерт.

«Зокрема, кукурудзу продаємо по $2150 за 1 т, або в 1,8 рази дешевше, сою — в 1,6 рази, пшеницю — в 5,5 рази та ячмінь — у 2,3 рази дешевше, ніж купуємо», — йдеться у повідомленні.

При цьому вітчизняні селекціонери мають досить високі нереалізовані експортні можливості з продажу насіннєвого матеріалу не в якості товарного чи фуражного зерна, а у вигляді сертифікованого посівного матеріалу, підсумував Захарчук.