Українські банки профінансували аграріїв на 115 млрд грн

26 лютого 2018, 11:05 3186

Українські банки за 2017 р. профінансували аграріїв на 115 млрд грн. При цьому кредитування малого та середнього бізнесу, за оцінками банкірів, виросло на 70%.

Про це пише «Урядовий кур’єр».

За інформацією видання, при цьому кредитні портфелі невеликих банків на 40% складаються з кредитів сільгоспвиробникам.

Більшість банкірів надають перевагу господарствам, що мають в обробітку 500-10 тис. га. Проте, відзначають спеціалісти, такі агропідприємства, як правило, не вміють правильно підготувати необхідний пакет документів та скласти бізнес-план.

«Менеджер банку може допомогти порадами, але навчити — це не його обов’язок. Невеликі банки не мають змоги організувати «школи майбутнього кредитора». У цьому сенсі із середніми виробниками працювати простіше — вони й самі досвідченіші та мають змогу найняти фахівця», — йдеться мова у матеріалі.

Закордонні проекти, наприклад ті, що реалізує в Україні Міжнародна фінансова корпорація, проводять семінари, тренінги, але цього недостатньо, додають банкіри.

Ще одним джерелом фінансування, яке, за деякими оцінками, займає понад половину кредитування аграрного сектору, є кредити від виробників засобів захисту рослин, насіння, сільгосптехніки тощо. Вони мають переваги перед банками в тому, що володіють інформацією про позичальника. Такі компанії дають позики швидше, ніж банки, інколи навіть протягом доби, а відсоток за наданими кредитами для постійних покупців продукції компаній може бути навіть нижчий за 10%.