Українські агрономи підвищать кваліфікацію за американською програмою

03 жовтня 2019, 12:34 1788

Аграрний Дорадчий Центр БРІДЖЕС завершив набір групи на програму «Сучасний агроном БРІДЖЕС» — першу американську програму підвищення кваліфікації агрономів в Україні.

До першої групи програми «Сучасний агроном» увійшли 20 агрономів із 15 компаній та господарств, серед яких представники агрономічних служб ПП «Західний Буг», ТОВ ТД «Долинське», ТОВ «Агроспецсервіс», ТД «Насіння», ТОВ «Штефес», АВПП «Украгротехнологія», ТОВ «Дукра Агро», ТОВ «Агросолюшнс», ТОВ «Розволожжя», ТОВ «Родонит», ПСП «Енеїда», ТОВ «ім. Шевченка» та інші, говориться у повідомленні центру.

Як зазначається, «Сучасний агроном БРІДЖЕС» — новий курс підвищення кваліфікації Аграрного Дорадчого Центру БРІДЖЕС, який триватиме в Україні наступні 10 років.

За словами голови правління АДЦ БРІДЖЕС, к.е.н. Ліни Доценко, ідея відкриття американської агрономічної програми підвищення кваліфікації агрономів виникла в 2017 році, й останні роки американо-українська команда агрономів та спеціалістів з агроконсалтингу працювала над розробкою якісної програми саме для українських аграріїв.

«Керівна група Програми БРІДЖЕС має багатий досвід роботи з українським сектором агробізнесу, адже з 2008 року в наших консультаційних поїздках до США та агрономічних тренінгах в Україні прийняли участь більш ніж 1200 фермерів та представників агрокомпаній. Також з 2013 року БРІДЖЕС надає послуги з тестування ґрунту, що дає американським агрономам БРІДЖЕС дуже багато корисної інформаціі про стан ґрунтів для розробки якісної програми навчання для українських аграріїв», — зазначають у центрі.

Агрономічна програма є саме американською, адже:

- українські аграрії часто обирають саме американське насіння та техніку, а отже знання американських агрономічних практик та наявність джерела надання якісної агрономічної інформації буде дуже доцільним;

- в США існує дуже потужна система аграрного дорадництва, до якої тепер матимуть змогу підключитися і українські аграрії в аграрному центрі БРІДЖЕС;

- найбільш розвинуті агрономічні школи США, це школи так званого зернового поясу, і саме звідти будуть приїжджати до України викладачі-агрономи.

«Постійно працюючи з українськими фермерами та агрохолдингами, ми відзначили відсутність якісної системи підвищення кваліфікації працюючих агрономів та фермерів, яка б забезпечувала постійну підтримку їх рівня знань та надавала неупереджену агрономічну інформацію та якісний неупереджений консультаційний супровід», — зазначає Ліна Доценко.

За її словами, в Америці така система існує вже багато років, кожний фермер або агроном компанії три-чотири рази на рік проходить підвищення кваліфікації у агрономів аграрної дорадчої служби. На курсах підвищення кваліфікації в США агроном дорадчої служби розповідає про результати досліджень, експериментів у різних кліматичних зонах та на різних ґрунтах, специфіку використання різних агротехнологічних практик.

«Агрономічна наука не стоїть на місці, і те, що раніше вважалося найкращим, виявляється недосконалим, або навпаки. Змінюються технології, на ринку постійно з'являються нові сорти, нова удосконалена техніка, нові засоби захисту рослин від хвороб та шкідників, нові підходи в обробці ґрунтів, в тестуванні ґрунту, з'являються нові методи збереження та підвищення родючості ґрунтів.

В Україні кожний фермер і кожний керівник агрохолдингу має прийняти добре проінформоване рішення: що ж саме купувати? Якщо купляти все, що пропонує сьогодні ринок, ніякого бюджету буде недостатньо. Керівник звертається за порадою також і до агронома, адже саме йому потім треба буде працювати і забезпечувати врожаї. А український агроном, хоча і має агрономічну освіту і певний досвід, часто не має можливості поспілкуватися з професіоналом в агрономії, який є неупередженим і приймає участь у міжнародних агрономічних  дослідженнях», — пояснюють у центрі необхідність підвищення кваліфікації.

Щодо співпраці з БРІДЖЕС можна звернутись: Долінський Василь, тел.: (050) 447-29-60, [email protected].