Українські аграрії об'єдналися в «єдиний голос»

13 грудня 2017, 14:26 4448

П'ять громадських організацій, що працюють у сфері агропромислового комплексу, об'єдналися в один дієвий інструмент — громадську спілку «Всеукраїнський аграрний форум» (ВАФ) — майданчик для обговорення спільних проблем сільського господарства й напрацювання консолідованого бачення їх вирішення.

Завдання організації — єдиним голосом доносити спільну позицію агросектору до органів влади, а також представляти українську аграрну сферу на міжнародній арені, говориться у повідомленні асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ), яка виступила одним із засновників об'єднання.

Окрім УКАБ, засновниками ВАФ стали громадський союз «Аграрний союз України», Всеукраїнське громадське об'єднання «Українська аграрна конфедерація», громадська спілка «Всеукраїнська аграрна рада» та Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад. Презентація новоутвореної громадської спілки відбулася 13 грудня 2017 р.

«Ми формалізували інструмент, який, по суті, існував уже давно. Тепер Всеукраїнський аграрний форум зареєстрований як юридична особа, громадська спілка, що об'єднує під своїм дахом п'ять аграрних асоціацій, але відкрита до вступу нових членів. Ми будемо відстоювати спільну позицію аграріїв в роботі з парламентарями та урядовцями, писати відповідні законопроекти, пропонувати правки в нормативну базу. Ми готові стукати в усі двері й протестувати, якщо нас не чутимуть», — сказала директор ГС «Всеукраїнський аграрний форум» Марія Дідух.

Як зазначається, одне з перших рішень ВАФ — підписати разом з депутатами Верховної Ради меморандум про розвиток і реформування аграрного сектору, який закріпить напрямки розвитку АПК, зокрема позиції щодо державної підтримки, факторів виробництва, цінового регулювання тощо. На думку засновників Всеукраїнського аграрного форуму, такий документ служитиме інструментом захисту бізнесу від ухвалення парламентарями шкідливих для його діяльності законів та норм.

Заступник голови Всеукраїнської аграрної ради (ВАР) Михайло Соколов зазначив, що першим пунктом меморандуму є внесення змін до бюджету-2018 і Податкового кодексу, що скасують згубні норми, ухвалені 7 грудня. Зокрема, аграрії вимагатимуть скасувати поправку про відміну відшкодування ПДВ при експорті олійних культур, яка у випадку вступу в силу призведе до прямих втрат виробниками 10 млрд грн. Крім того, сільгоспвиробники наполягатимуть на збереженні квазі-акумуляції ПДВ на рівні не менше 4 млрд грн.

«Ми запропонуємо політичним парламентським партіям підписати меморандум, в якому викладемо вимоги агросектору щодо регулювання сільського господарства і необхідних законів. Ми поінформуємо всіх наших учасників, всіх аграріїв про те, що визначені політсили підписали або не підписали цей документ, що вони, відповідно, погоджуються або відмовляються підтримувати аграрну галузь. Нехай депутати самі обирають: вони за олігархічні змови або за те, щоб наш аграрний сектор розвивався чесно і прозоро», — сказав Михайло Соколов.

Крім того, в планах Всеукраїнського аграрного форуму стати асоційованим членом Copa-Cogeca — об'єднання спілок фермерів та сільськогосподарських кооперативів ЄС, яке є найпотужнішим представником інтересів європейських аграріїв. Учасники ВАФ переконані, що участь України в такій організації підвищить статус українського аграрія в Євросоюзі і допоможе в імплементації норм європейських стандартів та підходів до виробництва в нашій країні. Німеччина цілковито поділяє такі погляди українських аграріїв.

«Проект створення «парасолькової» аграрної асоціації ми підтримуємо вже два роки. Така спільна організація набагато краще допоможе представляти спільні інтереси всього аграрного сектору в рамках держави та делегувати їх на міжнародний рівень, наприклад, в Європейському союзі чи в рамках організації Сopa Сogeca. І якщо у кожного представника аграрного сектору є свої специфічні цілі, то нова організація створена захищати саме спільні інтереси», — повідомив керівник проекту «Німецько-український агрополітичний діалог» Фолькер Зассе.

За словами генерального директора асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Тараса Висоцького, Всеукраїнський аграрний форум дозволить підняти захист інтересів агросектору на новий щабель на національному та міжнародному рівні.

«Перша і пріоритетна ціль створення Всеукраїнського аграрного форуму — формування єдиного міжнародного голосу аграрного сектору України. Це звичайна світова практика, коли країна в міжнародних об'єднаннях представлена єдиним фронтом.  Історично в нашому сільському господарстві є різні сегменти сектору, які представляють різні асоціації, але коли це необхідно, ми можемо об'єднатися для формування спільної позиції. Друга ціль створення ВАФ — комунікація з державою. Формування єдиного голосу сектору підсилює нас і збільшує шанси на захищення інтересів аграріїв як на національному рівні, так і на міжнародному», — сказав Висоцький.

Всі п'ять громадських організацій-співзасновників є членами правління ВАФ і мають повну господарську та фінансову самостійність. Передбачається, що з часом кількість асоціацій і суб'єктів господарської діяльності, які увійдуть до складу ВАФ, буде збільшуватися, оскільки Спілка є вільною для вступу нових учасників (рішення про прийняття до ВАФ приймається простою більшістю голосів членів правління; учасниками ВАФ можуть бути фізичні та юридичні особи, зареєстровані на території України або за її межами).

Шляхом заснування ВАФ сільськогосподарські об'єднання України створили потужний інструмент, що відстоюватиме інтереси аграрних товаровиробників в органах влади, сприятиме виробничому та соціальному розвитку учасників, формуватиме сприятливу нормативно-правову базу для роботи аграрного сектора і харчової промисловості, служитиме платформою для обміну інформацією та знаннями, сприятиме виходу членів на зарубіжні ринки та встановленню ділових зовнішньоекономічних зв'язків.

«Поки це тільки перший крок, але я глибоко впевнена, що ми повинні діяти як єдина сила, відстоюючи свої інтереси на регіональному і глобальному рівні, адже саме в об'єднанні зусиль максимально широкого кола представників аграрного сектора наша міць і наша конкурентна перевага», — підсумувала Марія Дідух.