Україна пришвидшила темпи закриття євроквот на агропродукти

16 липня 2018, 13:59 4010

Україна станом на 10 липня закрила 7 квот на безмитний експорт агропродовольчої продукції до ЄС. Були вибрані об’єми меду, солоду і пшеничної клейковини, оброблених томатів, виноградного і яблучного соку, зернових (кукурудзи і пшениці) та вершкового масла.

Про це повідомляє асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ).

Як зазначається, цього року спостерігається відставання закриття квот на цукор, крупи та борошно і ячмінь. На аналогічну дату 2017 року обсяги цих категорій товарів вже були повністю використані. Проте, поставки іншої продукції в межах квот вдалося наростити. Найбільше пришвидшився експорт крохмалю (закрито 73% квоти проти 37% минулого року).

«По більшості позицій спостерігається пришвидшення темпів експорту аграрної продукції, що постачається в країни Європейського союзу у межах безмитних квот. Це, в першу чергу, стосується крохмалю, а також низки категорій тваринницької продукції: м«яса птиці, яєць і молочної продукції. Станом на 10 липня 2018 року Україна закрила вже 12 безмитних експортних квот, у тому числі 5 додаткових», — повідомила експерт аграрних ринків УКАБ Дар'я Гриценко.


Для довідки: з жовтня 2017 року та з січня 2018 року разом з основними квотами почали діяти 8 додаткових квот на безмитний експорт до ЄС на мед, крупи і борошно, оброблені томати, виноградний і яблучний сік, зернові (овес, пшениця, кукурудза і ячмінь). Станом на липень 2018 року закрито 5 додаткових безмитних квот на мед, крупи і борошно, оброблені томати, пшеницю і кукурудзу.