УКАБ: Зараз час  не обговорювати программи держпідтримки, а реалізовувати

01 березня 2018, 16:43 3015

Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) виступає за паритет думок представників громадських організацій в АПК і вітає їх готовність відстоювати інтереси своїх учасників. Однак звертається з пропозицією призупинити безапеляційну критику уряду щодо дотацій у 2018 р.

Як говориться у повідомленні УКАБ, порядки розподілу держпідтримки опубліковані, і можна оцінити реальні інструменти їх реалізації.

«Напрями підтримки, про які всі асоціації говорили ще два роки тому, враховані. Обійшли увагою лише зрошення, і ми сподіваємося, що підтримка цього сектору буде прописана у бюджеті наступного року. Всі розуміють, що необхідно надавати допомогу секторам, націленим на внутрішнє споживання: садівництву, тваринництву та вітчизняному машинобудуванню. Програма по техніці запрацювала ще минулого року, точаться дискусії стосовно об»єму використання цих коштів, але її підтримували всі аграрні асоціації і минулого, і цього року, і ми вважаємо, що вона однозначно потрібна. Інші програми з тваринництва, садівництва і фермерства знову ж таки були узгоджені«, — говориться у повідомленні асоціації.

В УКАБ зазначили, що дискусію викликали механізми реалізації напрямків підтримки, які повністю змінилися порівняно з минулим роком.

«У 2017 році система підтримки діяла через повернення ПДВ, зараз маємо описові програми по напрямках. Основні застереження виникають стосовно імплементації зазначених порядків програм у прозорий, некорупційний спосіб. Згідно з офіційним представлення порядків, автоматичної системи розподілу цих коштів не буде. Тому ефективність програм повністю залежатиме від об»єктивності проходження кожного етапу відбору претендентів на ці кошти. У відборі присутній людський фактор, і в цьому є ризик. Саме тому важливо забезпечити об»єктивний підхід комісій до питання, кому і скільки коштів буде розподілено«, — говорять в УКАБ.

Про виправданість зміни підходів до держпідтримки АПК, на думку асоціації, можна буде говорити лише, якщо Мінагропрод гарантовано візьме на себе зобов«язання постійно слідкувати та прозоро висвітлювати сам процес розподілу коштів, якщо в кінцевому результаті аграрії побачать, що підтримуються важливі сектори галузі, а кошти розподіляються прозоро та доходять своєчасно до тих, кому їх обіцяли.

Для того щоб забезпечити аграрним виробникам справедливий розподіл коштів, на думку УКАБ, важливо максимально налагодити комунікацію, діалог між усіма сторонами процесу.

«Зі сторони аграрних асоціацій така готовність є, чекаємо на такий же активний діалог і комунікацію від міністерства та інших органів влади на кожному етапі, по кожному випадку та заяві. Чекаємо на готовність міністерства прозоро та об»єктивно, а головне — швидко їх розглядати і вирішувати. Для усіх нас це нові механізми та порядки, виконавці не мають значного емпіричного досвіду такої роботи, адже дуже довгий період такої системи не було. Важливо бути готовим вносити зміни, виправляти помилки, оперативно вносити в них корективи в ході виконання: змінювати склад комісії, дату чи перелік документів тощо», — вважають в асоціації.

Незважаючи на складність попередніх комунікацій, на думку УКАБ, необхідно далі продовжувати діалог. Якщо не буде довіри між аграрним виробником і міністерством як розпорядником цих порядків та виконавцями цих програм, підтримка не матиме ефекту, кожен буде вважати себе правим, і зрештою можемо отримати факт невикористання бюджетних коштів.

«Ми переконані, що необхідно взяти курс на максимально можливе покращення самих імплементацій. Ще раз би хотіли подати сигнал від сектору, що асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» готова до щоденного діалогу і надання зворотного зв«язку стосовно виконання порядків розподілу коштів держпідтримки АПК. Такий самий діалог очікуємо від державних органів влади та міністерства. Напрямки зафіксовані, і потрібно оперативно вирішувати проблеми у міру виконання порядків, інакше кошти можуть залишатися невикористаними. Зараз, напередодні старту посівної, маємо масу надважливих питань, і блокування роботи уряду і парламенту не допоможе їх вирішити», — заявив президент асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Алекс Ліссітса.